Трябва по-бързо да се присъединим към еврозоната и банковия съюз

Недялко Михайлов, член на УС на Райфайзенбанк България, Бизнес старт, 11.07.2018

Експертите следят преговорите на правителството и според тях при всички положения присъединяването на България към еврозоната и банковия съюз са добър знак. Добре е да стане по-бързо, защото ще имаме големи ползи от това. Все още е твърде рано да се говори за конкретни ползи, защото не знаем кога и как ще се случи присъединяването ни. Това каза Недялко Михайлов, член на УС на Райфайзенбанк България, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„Повечето банки в България са дъщерни банки на големи групи и за тях промяната няма да е голяма. Ние, бидейки част от групата Райфайзен, отдавна сме под надзора на ЕЦБ и за нас това ще доведе до опростяване на отчетността ни. По отношение на еврозоната по-скоро мисля, че ще доведе една по-голяма сигурност за инвеститорите“.

Михайлов коментира, че за последната година ФЕД увеличи седем пъти лихвите, а ЕЦБ до момента се въздържа от този ход. По думите му централните банкери следят отблизо икономиката и това е причината, която би ги накарала да увеличат лихвите.

„Едно е сигурно – към този момент в България и Европа лихвите са на рекордно ниски нива. За мен въпросът не е дали ще се повишат, а кога ще се повишат. Нашите анализатори смятат, че по-скоро бихме видели плавно покачване към края на 2019 г. в България и Европа, защото според мен ние следваме доста близо европейските тенденции“.

Експертът сподели още, че банката му е решила да бъде напълно прозрачна с клиентите си и Sofibor ще бъде заменен с напълно прозрачен индекс, който се публикува на сайта на БНБ, за размера на средните и лихвени проценти в страната. Той увери, че това няма да доведе до увеличение на лихвите на клиентите им, които просто ще сменят базата си, което вече са направили.

Повече вижте във видео материала. 

Последни новини
Още от Новини