Силни корпоративни резултати? Не очаквайте пазарите да препускат

Очертава се обратна зависимост между високите приходи и посоката на пазарите

 Снимка: Frank Polich. Bloomberg News Снимка: Frank Polich. Bloomberg News

Американските и европейските фондови пазари се представят по-зле след добър сезон на отчетите, отколкото при слаб такъв, поне през последните седем години, установи Wall Street Journal в свой анализ.

Сезонът на отчетите беше много успешен за компаниите в САЩ, но инвеститорите не могат да разчитат, че това ще даде значителен тласък на акциите им.

Компаниите от индекса S&P 500 представиха своите най-добри тримесечни отчети от 2010 г. насам и надхвърлиха очакванията на анализаторите. Въпреки това индексът добави 3,3% към стойността от края на първото тримесечие, също както и акциите в Европа и Япония, които генерираха много по-малък ръст на приходите.

В началото на годината очакванията на анализаторите бяха за повишаване на нетните печалби с около 10% в първото фискално тримесечие. Но според отчетите на по-голямата част от компаниите от S&P 500 нетните печалби са скочили с почти 25%.

В тримесечията, последващи надвишените прогнози за приходи през последните 7 години, S&P 500 расте само с 2,4%. Когато печалбите бяха под очакваните, индексът отчита повишение със средно 3,8%.

Разликата е още по-ясно откроена за Европа. В тримесечията, след които компаниите от Stoxx Europe 600 представяха по-високи от очакваните приходи, ръстът всъщност беше малко по-слаб от нормалното.

Причината е много проста – приходите рефлектират върху близкото минало, докато инвеститорите са заети да мислят с онова, което предстои. В момента инвеститорите има защо да бъдат предпазливи, включително и заради нарастването на лихвените проценти и потенциалния търговски протекционизъм.

Други фактори са промените в доходността по облигациите, посоката на икономиката и геополитическите рискове, заключава в анализа си WSJ.

Последни новини
Още от Новини