Wizz Air съкращава служители и намалява заплати заради Covid-19

Превозвачът очаква да отчете загуби от 70-80 млн. евро през четвъртото тримесечие на 2020 г.

Снимка: Wizz Air Снимка: Wizz Air

Wizz Air съкращава 1000 служители, представляващи 19% от работната сила на компанията, заради щетите, причинени от коронавирусната пандемия, става ясно от съобщение на превозвача, разпространено до медиите.

Компанията предпиема и мерки по отношение заплащанията на служителите си. Тя обяви, че за цялата финансова 2021 г. възнагражданията на главния ѝ изпълнителен директор, на членовете на Съвета на директорите, както и на всички висши служители ще бъдат намалени с 22%.

Заплатите на пилотите, кабинния персонал и офис служителите ще бъдат намалени с по 14% средно.

Наскоро Wizz Air обяви, че отчита понижение в трафика през март с 34% на годишна база, като компанията оперира с 3% от капацитета си преди коронавирусната криза.

Още по темата

В резултат на това Wizz Air очаква да отчете загуби през четвъртото тримесечие на финансовата 2020 г. от 70–80 млн. евро, свързани с хеджиране на загубите за месеците от март до май 2020 г. Wizz Air очаква да отчете нетна печалба от 270-280 млн. евро за финансовата 2020 г.

В съобщението си компанията посочва, че все още не е в състояние да даде насоки за финансовата година, приключваща на 31 март 2021 г.

Превозвачът обаче подчертава, че има много силен баланс и ликвидност от 1.5 млрд. евро пари в края на март 2020 г. - един от най-силните в авиационната индустрия. 

 

Последни новини
Още от Новини от света