Гана бързо се превръща в новия най-добър приятел на инвеститорите

Ганайското седи се оказа най-добре представящата се валута в света през 2020 г.

Снимка: Nicholas Seun Adatsi Снимка: Nicholas Seun Adatsi

В средата на последното тримесечие на 2019 г. инвеститорите, следящи Гана, виждаха забавяне на икономиката, ускоряваща се инфлация и валута на страната, която продължава да поевтинява спрямо долара в рамките на 25 последователни години. Едва шест седмици след началото на новата година ситуацията в страната изглежда променена, пише Bloomberg.

Ганайското седи се оказа най-добре представящата се валута в света през 2020 г. Така инвеститорите, които се притесняваха миналата година за разходите преди предстоящите избори през декември, започнаха да поздравяват правителството за предприетите финансови реформи.

“Бяхме прекалено предпазливи към Гана”, заявиха стратези на SocGen. Те посочват,че това е най-добре представящият се основен пазар в Африка през последните два месеца, което според тях се дължи на по-голямата фискална дисциплина, ангажираността към реформите и подобреното управление на валутата.

Още по темата

Реформите, започнати в западноафриканската държава преди три години, се отплащат. Те включваха справянето с огромните дефицити и агресивни промени в банковия сектор, които намалиха броя на кредиторите с една трета до 23, понижавайки ликвидността и кредитния риск.

Централната банка ефективно забави инфлацията, която е едноцифрена през последните 2 години, дори след ускорението през ноември.

Това се отрази на представянето на активите на страната, като валутата ѝ е добавила 6.6% към стойността си от началото на януари, далеч над 2.4-процентния ръст на втората най-добре представяща се валута - египетската лира. Повишението през тази година изтри над половината от 13-процентния спад в цената на ганайското седи през 2019 г. 

Валутата на Гана се възстановява след рекордните загуби спрямо долара. Графика: Bloomberg 

„Инвеститорите изглежда са уверени, че централната банка е на върха в своята игра“, заяви представител на GCB Bank. Той добави, че инвеститорите вярват, че бюджетът ще се придържа към фискалните ограничения, въпреки че предстоят избори в страната. 

Гана намали бюджетния си дефицит до 3.8% от брутния вътрешен продукт през 2018 г., спрямо дефицита от 8.7% от БВП през 2016 г., след като правителството на президента Нана Акуфо-Адо прие законодателство за ограничаване на дефицита до 5% от БВП. През миналата година дефицитът беше в съответствие с целта от 4.5%, дори след като през април страната напусна четиригодишната програма на Международния валутен фонд.

Очаква се икономическият растеж на Гана да е около 6.8% през 2020 г. 

 

 

Последни новини
Още от Новини от света