Съдбата на Volkswagen и Nissan в Западна Африка зависи от банките

В страните от континента заемите за нови автомобили обаче са рядкост

15:05 | 10 януари 2020
Акра, Гана. Снимка: Nicholas Seun Adatsi/Bloomberg
Акра, Гана. Снимка: Nicholas Seun Adatsi/Bloomberg

Volkswagen и Nissan са сред автомобилните производители, които планират нови заводи в Гана, за да се насочат към пазара в Западна Африка. Предизвикателството, което стой пред тях, обаче е свързано с намирането на банки, които да предлагат заеми, за да направят колите достъпни, пише в свой анализ Bloomberg.

„В страна, където около 70% от вносните автомобили са втора употреба, притежанието на нова кола е рядкост“, посочи търговец, продаващ по-стари вносни модели от САЩ на половината от цената на нов автомобил.

Според търговец в столицата Акра дори правителството да увеличи данъците върху употребяваните автомобили, хората все още няма да имат възможност да си позволят нова кола в случай, че нямат достъп до финансиране.

По-малко от 5% е продажбите на нови автомобили са финансирани от банки според Асоциацията на автомобилните търговци в Гана. В някои от случаите кредиторите изискват работодателите да прехвърлят част от заплатата на купувача директно за погасяване на дълга или собственикът да сключи застраховка, която да покрива неизпълнение.

„Лихвените проценти от 22% до 30% също правят заемите до голяма степен неприемливи“, заяви анализатор на автомобилната индустрия във Fitch Solutions.

След като съоръженията им заработят Volkswagen, Toyota, Nissan и вероятно Renault ще трябва да се конкурират с автомобилите втора употреба. Правителството в Гана се опитва да направи новите по-привлекателни като увеличи вносните мита за употребяваните коли от между 5 и 20% до 35%, както и с подобрение на данъчните облекчения след преминаването на компаниите към местно производство. Властите също така обещават и насърчаване на регионалния износ.

Както повечето страни от контитента, Западна Африка има младо и бързо растящо население. Графика: Bloomberg 

Около 10% от населението в Западна Африка е способно да похарчи повече от 11 долара на ден, сочат данни на World Data Lab. Именно към тази група на континента, която добавя по 10 млн. нови потребители годишно, се насочва индустрията. До 2030 г. средната класа в Африка и жителите с по-високи доходи се очаква да надхвърлят 300 млн. от 4-милиардния потребителски пазар в света, сочат данните.

Огромната възможност

Standard Bank Group, най-големият кредитор в Африка, също се подготвя за бъдещ растеж, като разширява бизнеса си за финансиране на покупките на автомобили от Южна Африка в други части на континента, включително Гана.

Според експерт на место ниво около три четвърти от банковите заеми за покупка на автомобили се вземат от компаниите, а това предполага огромни възможности от гледна точка на търсенето. 

Около 30 хил. пътнически превозни средства са внесени в Гана през 2018 г. според оценки на Fitch Solutions. През същата година регистрациите на нови автомобили в страната са били малко над 7 хил., от които 4268 са леките коли, сочат данни на Международната организация на производителите на моторни превозни средства.

Хората с възможност да пазаруват в Западна Африка са все още малко, но броят им расте. Графика: Bloomberg 

Възможностите в региона

Гана няма да бъде първата страна, която се позиционира като вход на автопроизводителите към Западна Африка. Нигерия обяви много сходна политика през 2013 г. През юли миналата година обаче президентът Мухамаду Бухари отхвърли законопроекта. Автомобилните производители са подписали споразумения и с правителството в Кот д'Ивоар.

„Не става въпрос за това кой трябва да бъде хъб, а кой предлага най-добрата сделка“, заяви управляващият директор на CICA Motors Liberia, дъщерно дружество на френската група CFAO.

Продажбите на автомобили в Гана се увеличават въпреки растящата цена на дълга. Графика: Bloomberg 

Ecobank Transnational заяви, че средният заем за автомобил в Гана възлиза на 30 000 долара. 

От Nissan очакват да започнат работа по завода си до края на годината, Volkswagen планира да стартира до април. А Toyota, която определи Гана като "изключително важен пазар в Западна Африка", за сега не дава подробности относно своята стратегия.

Автомобилните компании стартират с ограничено производство в Гана – около 5 хил. броя на година или по-малко, като се очаква да си партнират с местни компании.

Според търговец на автомобили втора употреба в Гана все пак този сегмент от бизнеса няма да бъде изместен в скоро време. Той посочва, че ако правителството не е готово или не желае да осигури финансиране, продажбите на нови автомобили ще се превърнат в проблем.