Южна Африка има нов шампион в добива на злато

AngloGold излиза от пазара с продажба на активи за 300 милиона долара

12:07 | 13 февруари 2020
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Отслабващата златна индустрия в Южна Африка има нов шампион, тъй като емблематичната миньорска компания AngloGold Ashanti продава последните си останали активи на Harmony Gold Mining, предаде Bloomberg.

Сделката за 300 млн. долара бележи излизането на AngloGold от Южна Африка - компания, възникнала от минна империя, създадена от Ърнест Опенхаймер преди век. Това също дава началото на нова ера, тъй като Harmony, зад която стои африканската Rainbow Minerals на милиардера Патрис Мотсепе, се превръща в национален производител на злато №1.

AngloGold напуска индустрия, която е скъпа и опасна, тъй като мините се намират на километри под земята. Секторът в момента е едва една пета от това, което бе в пика си, и значението му за икономиката бързо намалява. Това не възпира Harmony, която изстисква печалби от портфолио от мини, като намалява разходите и удължава живота им.

"Не смятаме, че е лошо да си последният останал" каза главният изпълнителен директор на Harmony Питър Стийнкамп в сряда по време на конференция. „Имаме различна структура на разходите от Anglo“.

Придобиването от Harmony на мината Mponeng на AngloGold ще помогне на компанията да попълни резервите си в Южна Африка. Тя също така ще увеличи продукцията с около 350 000 унции годишно до над 1.8 милиона унции.

Стийнкамп очаква да повтори стратегията, когато Harmony плати на AngloGold 300 милиона долара през 2017 г. за мината й Moab Khotsong. Половината от тези пари вече са изплатени, каза изпълнителният директор.

Ограничаването на разходите в Mponeng, най-дълбоката мина в света, ще бъде ключовият тест за Harmony, заяви Рене Хохрайтер, анализатор от Noah Capital Markets в Йоханесбург.

„Harmony показа какво може да направи, когато става дума за намаляване на разходите, като придоби Moab“, каза Хохрайтер. „Ако и този път може да се случи същото, ще има значителна печалба. Ако не успее да се справи по-добре от AngloGold, тази сделка няма да е толкова рентабилна, колкото се очаква", обясни той. 

Harmony ще придобие новите активи с 200 милиона долара в брой плюс разсрочени плащания, свързани с изпълнението на операциите. В края на 2019 г. активите на AngloGold са имали балансова стойност от 9.9 млрд. ранда (670 млн. долара).

За AngloGold сделката доразвива стратегията на изпълнителния директор на Келвин Душниски за продажба на по-малки рудници, тъй като производителят се фокусира върху по-изгодни мини в Гана, Австралия и Америка.

Продажбата може също да проправи пътя на AngloGold да се търгува на друга борса, а не в Йоханесбург. Анализаторите казват, че преминаване към Торонто или Лондон би намалило отстъпката, с която акциите на AngloGold се търгуват спрямо по-големи конкуренти като Barrick Gold Corp.

„В настоящoтo положение на цените на златото има възможност за реализация на продажбата и AngloGold е прав да се възползва от това“, казва Джеймс Бел, анализатор от RBC Capital Markets в Лондон.