В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Златото успява да се представя по-добре от долара

Димо Стефанов, главен дилър за Румъния на Tavex, В развитие, 15.01.2020

14:11 | 15 януари 2020
Димо Стефанов, главен дилър за Румъния на Tavex. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Димо Стефанов, главен дилър за Румъния на Tavex. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Впечатляващият напредък на златото при 2019 г. бе подпомогнат от търговската война, разхлабената парична политика във водещите световни икономики и устойчивото предоставяне на количествени облекчения от страна на централните банки. Може ли това да продължи?

2019 г. бе доста волатилна. В началото всеки очакваше, че ще има спад на фондовите борси, но тези очаквания се опровергаха. Златото се представи доста добре, което е изненада не малко анализатори. Свързвам поскъпването му с отварянето на спекулативни позиции и геополитическите рискове, коментира Димо Стефанов, главен дилър за Румъния на Tavex, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Когато има по-разхлабена монетарна политика, обикновено виждаме, че има покачване на цените на повечето финансови активи, в това число злато, акции".

"Златото не заменя държавните облигации в портфейлите на инвеститорите, но зависи и за кои облигации става въпрос. Тези на САЩ служат като обезпечение на много сделки за финансиране, включително репо сделки", твърди Стефанов.

"Златото си остава повече актив убежище. То се представя по-добре от долара, което за мен е изненадващо. Има недостиг на ликвидност на доларовите пазари".

Гостът обясни, че каквото е валидно за златото в момента, е валидно и за среброто, като по думите му двата метала вървят ръка за ръка.