Лондон, Ню Йорк и Хонконг ги очаква сходно мрачно бъдеще

Световните финансови центрове губят привлекателността си на фона на отдръпващия се от глобализацията свят

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

В класациите на световните международните финансови центрове обичайно челни места заемат Лондон, Ню Йорк и Хонконг. Трите града насърчават финансовата и физическа инфраструктура, както и наличието на подготвени кадри, необходими за осъществяване на трансграничен бизнес, като в същото време споделят отвореност към света и различните култури, пише The Wall Street Journal. Тези качества обаче имат все по-малко значение в свят, който се отдръпва от глобализацията.

Всички тези градове са магнит за чуждестранни служители, като делът на чужденци от населението им е далеч по-висок от този на местните жители. САЩ обаче увеличават бариерите пред имиграцията, което вероятно скоро ще се случи и във Великобритания, а съмненията относно независимостта на Хонконг от Китай отнемат от неговата привлекателност.

Междувременно в Лондон и Ню Йорк темпът на създаване на работни места се забавя, докато Хонконг вече изпадна в рецесия. В трите града цените на имотите се понижават под комбинирания натиск от високите разходи, икономическите трудности и политическата несигурност.

Лондон

През 2016 г. Лондон беше единственият регион в Англия, който гласува за оставане в Европейския съюз с впечатляващите 60%. Три години по-късно разделението остава. Консерваторите, който обещаха да засилят подготовката за Brexit, спечелиха изборите на национално ниво. Според изследване на YouGov за нагласите преди вота обаче две трети от жителите на Лондон са подкрепяли опозиционната Лейбъристка партия, либералдемократите или зелените, които се противопоставят на раздялата между Кралството и блока.

Великобритания разчита основно на износа на услуги, като финансови и правни съвети, а Лондон генерира почти половината от него. Ако Кралството напусне ЕС без ново споразумение, износът на услуги ще се сблъска с нови регулаторни и лицензионни бариери, докато стоките ще бъдат частично защитени от членството на Великобритания в Световната търговска организация.

Още по темата

Хонконг

Предизвикателствата пред Хонконг са най-мрачни. Под управлението на президента Си Дзинпин Китай все повече се насочва към авторитарност. Законопроект, позволяващ на Китай екстрадиция на заподозрени от Хонконг, предизвика месеци на мащабни и често жестоки демонстрации, тъй като беше приет като опит на Пекин да посегне на свободите на Хонконг.

Въпреки че на по-късен етап законопроектът беше оттеглен, той подчерта разделението между космополитния, доближаващ се до Запада град и строго националистическата Китайска комунистическа партия. Някои от протестиращите дори се обърнаха към Великобритания и САЩ за помощ, докато Китай отблъсна „чуждестранните сили“, посочвайки, че именно те разпалват вълненията.

Още по темата

За момента Хонконг остава най-известният финансов център на Китай. Привлекателността му обаче може да намалее на фона на перспективата за бъдещи безредици, намесата на Пекин и възможни санкции, ако Вашингтон заключи, че градът вече не е автономен.

Ню Йорк

Предизвикателствата в Ню Йорк са повече икономически, отколкото политически. За разлика от Лондон заетостта във финансовата индустрия в американския град никога не се върна на пиковите предкризисни нива. Социалните медии и технологичните компании обаче запълниха тази празнина. Но конкурентната привлекателност на града намалява, като популацията му се свива за пръв път от десетилетие на фона на увеличението във вътрешната миграция за сметка на тази от други страни.

Наемите на имотите в Ню Йорк са едни от най-скъпите в страната, а данъците – сред най-високите. Градът не успя да се облагодетелства от някои от политиките на президента Доналд Тръмп. Намалението на данъците, което той въведе със закон през 2017 г., намали плащанията за държавни и местни данъци, но наказа градове като Ню Йорк, чието население поддържа предимно демократите.

Лондон, Хонконг и Ню Йорк не се насочват към стагнация или спад. По света иновациите и продуктивността гравитират около градове, в които има концентрация на таланти, квалифицирани кадри и удобства, а и трите града имат изобилие от тях. Това, което ги отличаваше от останалите обаче, беше техният уникален глобален характер. В бъдеще това може и да не е такова предимство. 

Последни новини
Още от Новини от света