Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Зинаида Златанова: След изборите в Кралството Brexit е неминуем

Зинаида Златанова, бивш вицепремиер, В развитие, 13.12.2019

09:19 | 13 декември 2019
Зинаида Златанова, бивш вицепремиер. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Зинаида Златанова, бивш вицепремиер. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

След последните избори във Великобритания и победата на Консервативната партия на премиера Борис Джонсън Brexit е неминуем. Това каза Зинаида Златанова, бивш вицепремиер, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„Британците искат да напуснат Европейския съюз, това е съвсем ясно“, подчерта Златанова. Според нея в Кралството няма как да има втори референдум.

„Забавянето на процеса е загубено време, което повиши настроенията към Brexit и настрои британците срещу Европейския съюз“.

По думите на Златанова ключови за победата на Джонсън са неговата смелост и последователност. „Именно липсата на ясни възгледи за процеса и неразбиране на електората пък попречиха на лидера на опозиционната Лейбъристка патрия Джереми Корбин“, смята гостът.

„Вероятно критиците на Корбин ще бъдат безпощадни. В нормалните демократични държави такава загуба приключва със смяна на лидерство, все пак е рано за спекулации“.

Експертът коментира и бъдещите преговори между Лондон и Брюксел. Според нея най-трудните точки за решаване на тях ще са свързани с отношения между Великобритания и блока след раздялата им. „Новата Европейска комисия подхожда с доста по-голямо разбиране към процеса“, отбеляза още Златанова.

„Първоначалният шок от референдума отмина и това дава повече поле за разум, за да могат да се договорят добри условия“.

Според госта ако българите решат да се местят от Кралството след Brexit, това няма да е в посока България, а по-скоро към друга западна държава.