Хаос в Гибралтар преди Brexit

Излизането на Великобритания от ЕС се оказа най-големият риск от десетилетия за малката територия и нейните 32 хил. жители.

| Препоръчан материал
Снимка: Снимка:

Когато Фебиан Пикардо стана първи министър на Гибралтар, задморска територия на Великобритания в най-южната част на Пиренейския полуостров, едва ли е можел да си представи, че един ден основната му грижа ще бъдат стоките по рафтовете в магазините, пише в свой анализ Bloomberg. Това обаче се промени, след като Brexit се оказа най-големият риск от десетилетия за малката територия и нейните 32 хил. жители.

С оставащите четири седмици до излизането на Великобритания от Европейския съюз и без перспективите за сделка, която да гарантира безпроблемните връзки с испанската континентална част, Гибралтар се оказва заплашен от пълен хаос. Това принуждава премиерът Пикардо да съсредоточи усилията си проевропейско настроената територия (96% от жителите й са гласували да останат в блока) да бъде добре снабдена, макар и без някои британски продукти.

„В ролята си на първи министър на Гибралтар основната ми задача е да гарантирам, че в Гибралтар ще има достатъчно храна, макар и без британски марки“, заяви Пикардо, седейки в кабинета си под портрет на кралица Елизабет II.

След като 13-годишната блокада на испанския диктатор Франциско Франко приключи през 1982 г., Гибралтар се радва на относително спокойствие с процъфтяващ туризъм, финансови услуги и онлайн хазарт.

Още по темата

Всеки ден около 15 300 работници, включително 9700 испанци преминават от едната и другата страна на символичната граница с Испания, където машините за електронно разчитане на паспорти се използват по-скоро периодично, поне засега. Brexit заплашва да доведе до рязко промяна на това удобно съжителство.

Премиерът Борис Джонсън, който тази седмица отправи искане към ЕС за компромис, има седмица за постигане на споразумение, като провалът му ще означава, че Великобритания може да напусне блока без сделка на 31 октомври или да се изправи пред друго унизително отлагане.

Британското правителство посочи проблемите, пред които е изправена територията с площ от 2,6 квадратни мили, в така наречения си доклад на Yellowhammer относно рисковете от катастрофа заради Brexit. Предупрежденията са за закъснения на границите с повече от четири часа в продължение на най-малко няколко месеца, както и за прекъсване на доставките на стоки и лекарства.

Друг проблем за първия министър Пикардо, който ръководи икономика на стойност 2,2 млрд. лири (2,7 млрд. долара), е как Гибралтар ще изхвърля отпадъците си, ако загуби достъп до сметището, което споделя с други испански градове оттатък границата.

„Премиерът уверява първия министър, че като член на семейството на Великобритания, Великобритания ще защити интересите на Гибралтар, докато напуснем ЕС“, посочва говорител на британското правителство в изявление по мейл.

Brexit вече повлия на ключовите индустрии на територията. През януари датската банка Jyske A / S пусна своя бизнес в Гибралтар за продажба, отчасти защото ще бъде предмет на различно законодателство, когато Великобритания и Гибралтар напуснат ЕС. Оттогава банката е продадена на купувач от Виетнам. Bet365 премести част от бизнеса си от Гибралтар в Малта, докато William Hill прехвърля някои свои регулаторни функции към средиземноморския остров, който е държава-членка на ЕС.

Междувременно Фебиан Пикардо вече направи проверка по магазините и откри, че на места рафтовете са празни. Опасенията са, че след Brexit празните рафотове могат да станат много по-често явление.

В крайна сметка първия министър на Гибралтар може поне да се утеши, че проблемите, с които се сблъсква Гибралтар в резултат на Brexit, избледняват в сравнение с тези на Великобритания и Испания.

Последни новини
Още от Новини от света