Boeing знае за софтуерни проблеми на 737 Max от 2017 г.

Още преди първата катастрофа на Boeing 737 Max проблемите със системата за предупреждение в пилотските кабини бяха известни на концерна. Ръководството не е било информирано

Снимка: David Ryder/Bloomberg Снимка: David Ryder/Bloomberg

Още през 2017 г., близо година преди първата катастрофа на самолет Boeing 737 Max, американската компания е знаела за проблеми със софтуера за управление. Концернът призна в неделя, няколко месеца след доставката на 737 Max през май 2017 г., че предупредителна система в пилотската кабина не функционира правилно. Това пише германската медия Die Zeit.

Инженерите са открили недостатъци в системата за предупреждение на т. нар. "AOA-сензори". Тези сензори осигуряват данни за движението на самолета. След това се стартира вътрешно разследване, чийто резултат показа, че проблемът няма „негативни последици за безопасността на полетите“.

Според информация от компанията мениджърите на Boeing не са участвали в това разследване и не са били запознати с изводите. Едва след първата катастрофа на 737-Max в Индонезия през октомври 2018 г. ръководството на компанията е разбрало за проблема. Американската въздухоплавателна администрация FAA е била информирана седмица след инцидента. Но второто разследване през декември 2018 г. също разкри, че проблемът не представлява риск за сигурността, съобщи Boeing.

Още по темата

През март 2019 г. в Етиопия се разби друга машина тип 737 Max. Общо 346 души загинаха при двата инцидента. След втората катастрофа за по-малко от пет месеца през март бе наложена повсеместна забрана на тези самолети.

Според първите доклади от разследването като причина за злополуката се подозира грешка на софтуера за управление, разработен специално за новата серия на Boeing 737. Засега не е ясно дали и доколко системата за предупреждение е била решаваща за катастрофите. В момента Boeing работи върху нова версия на софтуера.


 

Последни новини
Още от Новини от света