Живот след 737 MAX: Ще може ли Boeing да ограничи пораженията

Изпълнителният директор на компанията Денис Мюленберг има опит в подобни ситуации

07:50 | 15 март 2019
Самолети Boeing Co. 737-8AS собственост на Ryanair на летище Шьонефелд в Берлин Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Самолети Boeing Co. 737-8AS собственост на Ryanair на летище Шьонефелд в Берлин Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Глобалното приземяване на най-популярния модел на американския авиоконцерн Boeing Co. вероятно ще генерира множество бизнес предизвикателства за въздухоплавателния гигант, който вече се бори с накърнената си репутация след катастрофата в неделя на един от своите самолети, коментира The Wall Street Journal (WSJ). Реакциите извън САЩ не закъсняха.

Съревнованието между Boeing и конкурентния Airbus за нарастващото международно търсене на самолети помогна на Boeing да стане най-големият американски износител по приходи и най-ценният компонент на индустриалния индекс Dow Jones. Boeing има повече от 100 000 служители по целия свят и верига за доставки, която обхваща планетата.

Корпорацията се ръководи с пари, генерирани от поръчки за най-популярния ѝ самолет - 737 MAX. Boeing натрупа поръчки за повече от 5 000 броя от самолета от авиокомпаниите.

Не е ясно как две катастрофи през последните пет месеца - сред повече от 370-те реактивни самолети, които са влезли в експлоатация до момента - ще се отразят на този списък с поръчки и досегашното представяне на акциите на Boeing.

Но докато авиокомпаниите и служителите в областта на авиационната безопасност по целия свят стопират по-голямата част от този флот и искат от Boeing да отговори на потенциалните проблеми с безопасността на самолета, компанията и изпълнителният ѝ директор Денис Мюленберг са изправени пред задачата да поддържат един от основните двигатели на икономиката в САЩ.

Мюленберг прекарва голяма част от изминалата сряда в основните производствени съоръжения на Boeing в района на Сиатъл, твърди източник, запознат с въпроса. Той също така е обиколил фабрика на Boeing за 737 в Рентън, Вашингтон, за да разговаря със служителите.

Засега не е ясно дали приземяването ще има последици за плана на Boeing за увеличаване на производство на 737, казва още източникът на WSJ. Заповедта на Американската авиационна служба (FAA) изглежда е оставила пространство за това асемблираните вече бройки от 737 да отлетят от малкото летище на фабриката преди евентуалната доставка. Това би облекчило ситуацията с недовършени самолети, тъй като на летището има малко място за паркирането им.

Но глобалният отказ от този тип самолети поставя поне краткосрочно предизвикателството: ограниченията вероятно да попречат на способността на Boeing да доставя самолети на клиентите си по света.

Мюленберг и други мениджъри прекарваха голяма част от деня (сряда, б. ред) в разговори с висши служители от транспортния сектор и регулатори, пояснява още вътрешният източник на WSJ. Заместниците пък са провеждали телефонни разговори с клиенти, докато напрежението постепенно набъбва.

Ремонтът на около 370-те самолета, доставени през последните две години, може да дойде скъпо. Софтуерните ъпгрейди, които Boeing разработва за 737 MAX, може да струват от 1 до 2 млн. долара за всеки самолет, прогнозират анализатори.

Приходи в размер на около 2 млрд. долара може да бъдат осчетоводени през следващите фискални тримесечия, вместо през текущото тримесечие, ако авиокомпаниите се въздържат от плащането на своите поръчки, казва Кай вон Румьор от Cowen&Co.

За Boeing на карта са заложени почти 7 млрд. долара. Кризата обаче може да свие сериозно сумата от конкурси и поръчки за в бъдеще, като така постави клиентите в достатъчно силна позиция, за да настояват за по-добри условия и по-кратки срокове за изпълнение.

"Това е неговият голям тест като главен изпълнителен директор", казва Ричард Абулафия, авиационен анализатор в Teal Group, визирайки Мюленберг. "Залогът е голям и има огромен обществен и политически натиск".

Мюленберг казва още, че Boeing подкрепя заземяването като „проактивна стъпка в името на предпазливостта“. Той отбелязва, че компанията помага на следователите и че безопасността е от съществено значение.

"Няма по-голям приоритет за нашата компания и за нашата индустрия", казва той в изявление, малко след като президентът Доналд Тръмп обяви заповедта на FAA

Предварителните депозити по поръчки на 737 MAX помогнаха на Boeing да повиши приходите си до над 100 млрд. долара за първи път в корпоративната си история. Това напомпа пазарната капитализация на базираната в Чикаго компания до повече от 250 млрд. долара през този месец, изчислява WSJ.

Това обаче беше, преди самолетът на Етиопските авиолинии от типа 737 MAX да се разбие минути след излитането си в неделя. Друг почти нов модел на самолета, експлоатиран от индонезийския Lion Air, се разби при (както експерти по безопасност ги определиха) сходни обстоятелства преди по-малко от пет месеца.

Оттогава авиокомпаниите и органите за авиационна безопасност по света започнаха да приземяват самолетите. Boeing загуби почти 40 млрд. долара от пазарната стойност от върха ѝ, достигнат през миналия месец. Акциите на компанията поскъпнаха с 0,5% в сряда до 377,14 долара за актив. В четвъртък негативната тенденция продължи със спад от 1,02 на сто до 373,30 долара за акция.

Авиокомпаниите в САЩ и другите страни нямат много опции, ако се откажат от 737. Airbus вече има дълъг списък с поръчки (пълен за следващите пет години) за своя A320neo – основният конкурент на 737 MAX.

Акциите на American Airlines Group Inc., Southwest Airlines Co. и United Continental Holdings Inc. - трите американски превозвачи, които оперират със самолети 737 MAX, приключиха на печалба борсовата сесия в сряда след по-ранния спад на цените си, след като FAA приземи самолета. MAX представлява 2% от полетния капацитет на САЩ. Превозвачите ще се пренасочат към други самолети, за да поемат най-печелившите маршрути, твърдят анализатори.

Извън САЩ норвежката авиокомпания Air Shuttle (AS) заяви, че очаква Boeing да я компенсира за времето, в което 737 MAX остане извън експлоатация. "Съвсем очевидно е, че ние няма да поемаме разходите, свързани с новия самолет, който трябваше да приземим", каза изпълнителният директор на норвежкият превозвач Бьорн Кьос.

Анализатори твърдят, че разходите могат да надхвърлят тези, които са свързани с приземяването на сегашния флот от 737 MAX. „Увреждането на репутацията също може да бъде значително, въпреки че Boeing е преживявал и предишни катастрофи”, казва Крейг Фрейзър от рейтинговата агенция Fitch.

Денис Мюленберг има опит с кризисните ситуации. Снимка: Anna Moneymaker/Bloomberg

Мюленберг ще трябва да възстанови доверието в емблемата на компанията, преди да реши дали да даде зелена светлина за строежа на новия си широкофюзелажен самолет, твърдят лидери от индустрията. Очаква се Boeing да започне продажбата на самолета тази година и да реши през 2020 г. дали да продължи с производството.

Анализаторите твърдят, че непосредственото финансово въздействие от временно приземяване на световния флот на 737 MAX може да бъде ограничено. Флотилията от Boeing 787 Dreamliner беше заземена за три месеца през 2013 г. след редица пожари заради батериите.

Акциите на Boeing преминаха през този тримесечен период почти без промяна, въпреки че компанията натрупа загуба за около 30 млрд. долара. Новите 787 едва наскоро започнаха да генерират печалба.

През миналата година Boeing достави рекордните 806 реактивни самолета и си подсигури много договори с Пентагона. Това бе и първата победа над конкуренцията в сферата на отбраната от 2011 г. насам. Подписаните нови трудови договори, намаленията на пенсионните задължения и по-ефективните производствени методи спомогнаха за повече от тройното увеличение на цената на акциите на Boeing, откакто Мюленберг застана на поста изпълнителен директор през 2015 г.

Boeing увеличава месечното производство на MAX с пет самолета до 57 през тази година, а Мюленберг заяви, че оживеният глобален растеж на въздушния трафик на пътници и товари може да доведе до допълнителен ръст.

Мениджърът е известен с енергията си. Той върти по повече от 100 мили на седмица на велосипеда си от бранда Boeing, а преди да поеме директорския пост управляваше защитната програма на Boeing за изграждането на дронове и тренажори за Пентагона.

Тези проблеми си съперничат с проблемите от закъсняващите и надхвърлящи бюджета проекти - за новия презареждащ танкер и космическото такси. Те тестваха отношенията на Boeing с Министерството на отбраната и NASA независимо, че гарантираха и най-големия договор в историята на компанията.

Boeing се съревновава с Northrop Grumman Corp. за обновяване на американските ядрени ракети. Пентагонът трябва да избере основен доставчик на програмата за 100 млрд. долара до началото на следващата година.

Сега Boeing ще трябва да се съсредоточи основно върху поправянето на казуса с 737 MAX

А решението за приземяването на цялата флотилия самолети MAX приглуши допълнително настроението във фабриката в Рентън, където се асемблират самолетите 737.

„Много е мрачно на работното ни място“, казва един от служителите в завода. "Всички се гордеят с работата си, така че подобни неща се приемат трудно".