Бумът при недвижимите имоти в Германия прави собствениците на жилища по-богати

Изследването се базира на резултатите от проучване на около 30 000 души в рамките на около 15 000 домакинства

Снимка: pixabay.com Снимка: pixabay.com

Според проучване германците стават все по-богати - особено собствениците на недвижими имоти, пише Der Spiegel.

Богатството на хората в Германия през последните години се е увеличило. Недвижимата собственост също спомага за това. Хората, живеещи в собствените си домове, през последните години се облагодетелстват от бума на недвижимите имоти - активите им нарастват особено силно, става ясно от проучване на Германския институт за икономически изследвания (DIW).

Собствениците на лично използван имот разполагат средно с около 225 000 евро, наемателите стигат само до 24 000 евро. Бизнес активите - притежаване на компания или акционерен дял, са нараснали значително от 2012 г.

Неотдавнашно проучване на Бундесбанк сочи, че по-специално нетните активи на собствениците на имоти са се повишили в резултат на по-високите цени на недвижимите имоти. 44% от частните домакинства в Германия притежават жилищни имоти. За мнозина бумът на недвижимите имоти приключи. В други страни от еврозоната, например в Италия или Испания, делът на собствениците на недвижими имоти е значително по-висок - около 70 или около 80%.

Неравенството на високо равнище продължава

Der Spiegel съобщава още, че като цяло благосъстоянието в Германия все още е много неравномерно разпределено, правейки съпоставка с останалите държави, се казва в проучването. Най-богатите 10% притежават повече от половината от общото богатство (56%). За разлика от тях, по-бедната половина разполага с дял от 1,3%.

"Неравенството в богатството в Германия остава на това високо ниво през последните десет години", казва авторът на проучването Маркус Грабка.

Според проучването нетните активи на глава от населението от 2012 до 2017 г. са нараснали средно с 22% до почти 103 000 евро.

Медианата, която отделя най-богатите 50% от долната половина, е само 26 000 евро, доста под средната стойност. Това разкрива силно неравномерно разпределение на богатството.

„Лицата, които са родени между 1940 и 1950 г., живеят в Западна Германия и притежават имот, средно разполагат с особено голямо количество активи“, обобщава резултата авторът на съвместното проучване Кристоф Халбмайер.

В Западна Германия през 2017 г. населението от 17 и повече години е разполагало нетно богатство от 121 500 евро през 2017 г., а в Източна - само 55 000 евро. И тук недвижимите имоти може да са основна причина за разликата: В новите страни повече хора живеят под наем, отколкото на Запад.

Как да се избегнат неравенствата? „Данък върху богатството, за какъвто наскоро отново се апелира, ще създаде допълнителни фискални приходи, но това няма да облагодетелства автоматично групите с ниски доходи“, твърди авторът на проучването.

Вместо това трябва да се предлагат по-добри възможности за формиране на благосъстояние, особено за населението с по-ниски и средни доходи. Частната собственост трябва да се насърчава по-ефективно. Частните пенсионно осигуряване трябва да бъдат по-насочено към модели като този в Швеция, който постига много висока възвръщаемост.

Изследването се базира на резултатите от проучване на около 30 000 души в рамките на около 15 000 домакинства. То включва самостоятелно използвани и други активи за недвижими имоти, спестявания, акции и инвестиционни дялове, животозастрахователно и пенсионно осигуряване, притежаване на фирми и ценности  като злато, бижута, монети и произведения на изкуството.

Последни новини
Още от Нотификации