Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

Спадът на чуждестранните инвестиции у нас се дължи на проблемите в региона

Ивайло Димитров, изпълнителен директор на Мултивак България, Клуб Investor, 14.04.2018

Причините за спада на чуждестранните инвестиции у нас са не толкова вътрешни, колкото са по линия на тревожната обстановка в Близкия изток и съседните ни държави. Това коментира Ивайло Димитров, изпълнителен директор на Мултивак България, в предаването Клуб Investor с водещ Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите му България е добро място за инвестиции, но големите компании гледат регионално и напоследък тече окрупняване на регионите. 

"Мултивак" е сред водещите доставчици на опаковъчни решения за хранително-вкусовата, фармацевтичната и други индустрии. До месец се очаква да бъде завършена инвестицията в завод в Индустриална зона Божурище, в който ще се произвеждат части и модули за опаковъчните машини на компанията.

"Инвестицията е за около 19 млн. евро, като вече се чуват гласове, че ако се развие достатъчно добре, през 2020 вероятно ще бъде удвоена", посочи Димитров. До края на годината се очаква заетите да надхвърлят 120 души, а ако инвестицията бъде удвоена, те ще станат над 300. 

Според него бизнес средата у нас е добра, но е необходимо да бъде свалена административната тежест чрез електронно правителство, съкращаване на сроковете за лицензионни режими и одобрения от страна на държавата. Друг аспект, който притеснява чуждестранните инвеститори, е липсата на кадри, за която се говори усилено в последните години. 

Вижте целия разговор във видеото.

Последни новини
Още от Клуб Investor