Boom & Bust

Събота и неделя, 21 часа

Водещи: Владимир Сиркаров и Кузман Илиев

Корупцията в България е филтър за бизнеса

Димитър Делчев, председател на ДБГ, Boom & Bust, 25.02.2018

България не оползотворява потенциала, който има в рамките на благоприятната икономическа ситуация в Европа в момента. Вместо правителството да създава условия за бизнеса да се развива, по-скоро не се прави нищо. Това каза председателят на „Движение България за гражданите“ Димитър Делчев в предаването „Boom & Bust“ с водещи Владимир Сиркаров и Кузман Илиев.

„Всъщност намесата на държавата при всички положения е вредна тогава, когато тя започва да изпълнява действия вместо самия бизнес. Основна функция на държавата е да се бори с корупцията. Това не е намеса, а създаване на освободена от корупция среда“.

Според него проблемът е, че се създава модел на управление по места, който пречи на предприемчивите хора да се развиват на конкурентоспособен принцип.

„В същото време този модел окупира източниците на пари, на производство, на предприемчивост за близки до властта хора“.

Делчев коментира, че корупцията в България се превръща във филтър за бизнеса.

„През него може да минава само спекулативния бизнес – този, който е готов да даде едни пари под масата на кмета, министър-председателя и т.н., но не е готов да се развива на конкурентоспособен принцип. Затова и българската икономика започва да прегрява, защото в момента тя е достигнала капацитета си, няма нов бизнес, който да иска да инвестира, да създава устойчиви бизнес проекти и добавена стойност“.

Той добави, че другия проблем освен корупцията е липсата на кадри и човешки потенциал.

„Тук вече е налице провалът на образователната система за това да подготвя квалифицирани кадри за бизнеса“.

 

Последни новини
Още от Boom & Bust