Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Журналист: ЕС ще се опита да върне Ердоган в реалността

Христо Петров, журналист, Бизнес старт, 24.02.2020

Христо Петров , журналист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Христо Петров , журналист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Европейският съюз (ЕС), в лицето на Германия и Франция, ще направи всичко възможно да върне турския президент Реджеп Ердоган в реалността и ще изиграе ролята си в предотвратяването на последващи ескалации в Сирия. Такива очаквания изрази журналистът Христо Петров в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова. Коментарът му бе по повод предстоящата среща на лидерите на Турция, Русия, Германия и Франция заради ситуацията в Идлиб. 

Христов припомни, че турският президент постави краен срок до февруари за окончателното завземане на Идлиб. Според него обаче заплахите на Ердоган, че ще използва сила преди този срок, ако сирийските сили не се отдръпнат от региона, няма да станат факт заради контрола на Русия.

„Ердоган е прагматичен, но той вероятно ще стане жертва на своето желание да получи всичко и вместо това няма да получи нищо“.

Петров определи крайната цел на Ердоган относно териториалните му претенции в Сирия като недопустима. Той добави, че те нарушават споразумението между Турция и Русия за сирийската демилитаризирана зона от 2018 г.

Още по темата

„Реакцията на Русия все пак не е агресивна, тя действа много внимателно на сирийската арена“, отбеляза журналистът.

„Демонстративно Русия даде възможност турските части да се изнесат, без да нанасят излишни поражения. Това създава възможност за по-нататъшен диалог и предотвратяване на ескалации на конфликта“.

Според Петров бъдещето на сирийския лидер Башар Асад все пак не е мрачно заради проявата му на политическа зрялост и израстването му в годините управление. Като една от основните причини за това журналистът изтъкна успеха на Асад Сирия да не последва съдбата на Ирак или Либия.

 

Последни новини
Още от Бизнес старт