Ердоган, Путин, Меркел и Макрон ще се срещнат заради Идлиб

Конфликтът между Русия и Турция в града се засилва заради ударите от сирийските сили, подкрепени от Москва

Снимка: БГНЕС Снимка: БГНЕС

Лидерите на Турция, Русия, Германия и Франция ще се срещнат на 5 март, за да се опитат да намерят решение на кризата в град Идлиб, тъй като Турция и сирийските сили, поддържани от Русия, рискуват да се сблъскат в региона, предаде Bloomberg.

След телефонни разговори с руския президент Владимир Путин, германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон, турският президент Реджеп Ердоган заяви в събота, че ще се срещне с всички тях на 5 март, без да разкрива местоположението. Докато Турция върви към война, Анкара се обърна към САЩ и нейните европейски съюзници за подкрепа в конфликт, който рискува да подкопае приятелските връзки, които е изградил с Москва.

Турция иска да сложи край на засилените атаки от подкрепяните от Русия сирийски сили в последната бунтовническа крепост на страната Идлиб, където преди бойци от Ал Кайда и подкрепяни от Турция бунтовници са водили сражения. Русия от своя страна обвини Турция, че не е спазила споразумения за намаляване на военните действия, предупреждавайки, че потокът от турски военни влошава ситуацията.

Ердоган заплаши, че ще използва сила преди края на февруари, ако сирийските военни не се отдръпнат от районите около турските сили в Идлиб. Докато Турция настоява, че ще избегне конфронтация с руските сили, натискът върху Ердоган да реагира, се увеличава с все повечето жертви от турските военни.

Още по темата

Турски войник загина в събота по пътя към болницата, след като беше ранен от сирийски огън в Идлиб, като общият брой на турските жертви стана 17 само през февруари.

Последни новини
Още от Новини от света