Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Коронавирусът е предизвикателство, но не и повод за глобална криза

Тодор Николов, финансист, Бизнес старт, 29.01.2020

Предизвикателството пред медицината по отношение на коронавируса е сериозно. Това е поредната криза, през която преминаваме. Основната задача е пред медиците. Мерките в Китай са напълно адекватни към момента. Централизираният модел на управление подпомага справянето с проблема. Това мнение изрази финансистът Тодор Николов в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Според Николов от коронавируса безспорно ще има ефект върху китайската икономика. Но той не е привърженик този въпрос да се превръща в тема на глобална криза. Финансистът не смята, че икономическите последици ще са повече от африканската чума, например.

Още по темата

Големият въпрос според Николов е, че Западна Европа и Северна Америка са свикнали Китай да е основният производител на стоки. Той даде пример с веригата за доставки на Apple. По думите му не трябва да бъдем толкова зависими от всички произведени от Китай продукти и призова за балансирано разпределение на производството.

"Туризмът и авиокомпаниите ще са засегнати от епидемията".

"Прогнозите за световната икономика през 2020 г. са малко по-песимистични", каза гостът.

За него от съществено значение е да се преодолее търговската война между САЩ и Китай. В противен случай през настоящата година ще акумулираме негативните ефекти от тази война.

По отношение на пазарната конюнктура в България той подчерта, че регулациите затрудняват различни сектори. Николов смята, че е добре да се заимстват практики на малко повече свобода за бизнеса за генериране на повече икономически растеж.

 

Последни новини
Още от Бизнес старт