Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Липсата на подготвени кадри в Африка води компании у нас

Иван Басан, заемал длъжността главен оперативен директор в няколко африкански компании, Бизнес старт, 12.12.2019

Потенциалът за аутсорсиг към Африка изглежда голям. Заради нивото на обучение и образование на тамошната работна ръка обаче това не се случва с темповете, с които компаниите биха желали. Така големи западни дружества започват да аутсорсват процесите, които правят в Африка, към България и други страни в Европа. Това каза Иван Басан, заемал длъжността главен оперативен директор в няколко африкански компании, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

По думите на Басан не всички страни в Африка могат да попаднат под общ знаменател, що се касае за икономическата им ситуация. Той отбеляза, че например държавите в южната част на континента не успяват да отбележат растеж заради залитането по популистки, леви идеи.

Още по темата

Басан обясни, че Африка изостава и по отношение навлизането на технологии, което е целенасочено, тъй като прекалената автоматизация на процесите би отнела работата на служителите.

Според госта туризмът е най-неоползотворената ниша в страните от континента, което до голяма степен се дължи на тежките визови политики.

„Туризмът в Африка има какво да покаже на европейския клиент, пък и на западния като цяло“.

Мнението на Басан е, че износът на вода към африканските държави от България е икономически необоснован заради високите транспортни разходи за преноса на толкова евтина суровина.

„Най-големите рискове при правене на бизнес в Африка са свързани с неприкосновеността на частната собственост“, каза още гостът.

 

Последни новини
Още от Бизнес старт