Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

До 2050 г. ще сме застрашени от криза с климатични бежанци

Магдалена Малеева, „Бизнес старт“, 09.09.2019 г.

97% от учените по света се обединяват около идеята, че в света настъпват толкова бързи климатични промени, че човешкото влияние върху природата се превръща в безспорен факт. Това коментира Магдалена Малеева в студиото на „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов, цитирайки редица проучвания, според които светът е изправен пред сериозната заплаха от климатични бежанци.

„До 2050 г. е възможно да има между 25 млн. и 1 млрд. хора, които ще са климатични бежанци. Това ще е огромна бежанска криза“.

Покачването на средната годишна температура с около 1°C за изминалите няколко десетилетия се отразява пагубно върху нивото на Световния океан и пренаселените територии, които са на ниска надморска височина, са застрашени от наводняване, казва още Малеева. Това неизбежно би довело до сериозна миграция по света и ако няколко милиона сирийци са били проблем за Европа през изминалите години, то дислокацията на няколко стотици милиона хора би разтърсила из основи световната икономика.

Още по темата

Настоящото поколение разполага с нужните данни, за да започне промяната, която да осигури бъдеще за децата си. Сред положителните практики, които намират все по-широко приложение и у нас, са разделното събиране на отпадъците и създаването на т. нар. „градско градинарство“, коментира гостът в предаването.

„Градинката за „градско градинарство“ в София се намира в района на „Студентски град“. Отне доста време, за да я направим - около година и половина. Костваше доста пари. Трудно беше да намерим и терен. Ако общината не осигури терени, които имат ограда, ток и вода, няма как това нещо да е устойчиво. Ние сме готови с наръчник за процесите, които трябва да се случат“.

Още за екологичните проблеми по света и у нас може да научите от видеото.

Последни новини
Още от Бизнес старт