Какво разпалва пожарите в джунглите на Амазония

Обезлесяването изправя природозащитниците срещу авторитарния бразилски президент и подсилва конспиративните теории за чужда намеса

11:22 | 31 август 2019
Пожар в джунглата. Снимка:Leonardo Carrato/Bloomberg
Пожар в джунглата. Снимка:Leonardo Carrato/Bloomberg

В градчето Кандеайс до Жамари никой не знае със сигурност как е тръгнал пожарът от близката магистрала BR-364. Може да е бил фермер, горящ суха трева за да подготви засяването с маниока, или пък животновъд, който премахва дървета, за да си осигури повече земя за добитъка, пише Wall Street Journal.

Каквато и да е причината, резултатът е още един пожар в най-голямата джунгла в света, един от 43 хиляди други пожара, разгорели се в бразилска Амазония. Това причини гигантско задимяване, стигнало чак до мегаполиса Сау Паулу. През миналата седмица, докато чиновници и други работници се връщали от обедна почивка, градът бил покрит от облаци пушек, които превърнали деня в нощ. Шофьорите пуснали фарове, някои са паникьосали, а религиозни групи започнали да очакват Второто пришествие.

„Мислех, че светът свършва“, казва Озана Лопес, чистачка в града.

Световни знаменитости като Леонардо ди Каприо и Мадона, както и политици като френския президент Еманюел Макрон и канадския премиер Джъстин Трюдо също вдигнаха глас в защита на най-голямата и с най-голямо биоразнообразие гора в света. 

Бразилският президент Жаир Болсонаро отвърна с още по-яростни нападки. Първо обвини природозащитници в разпалване на пожари, с което да увредят собствената му репутация – един добре познат подход в други авторитарни режими. След това каза на репортер по време на пресконференция да ходи по-рядко по нужда, за да намали замърсяването. Накрая заяви на европейските лидери да залесят отново страните си, преди да критикуват неговата.

След като заема поста президент през януари, Болсонаро е съкратил бюджета на бразилската агенция за опазване на горите Ibama с една четвърт в рамките на общо затягане на финансовата дисциплина. Също така, вече е станало по-трудно да се наказват нелегалните дървосекачи с аргумента, че строгият екологичен контрол подкопава икономическия просперитет на Бразилия.

„Най-силния пожар над Амазония е този на нашия суверенитет“ заяви Жаир Болсонаро, обвинявайки европейските лидери в неоколониализъм.

Това изявление прави пряка връзка с теории на конспирацията в Бразилия, според които има таен план на чужди сили да вземат контрола над Амазония. Обезлесяването се е увеличило след 2015 г., когато дълбоката рецесия принуди хиляди бедни бразилци да се заемат с незаконен дърводобив. Този процес се е засилил след встъпването на Болсонаро в длъжност, казват наблюдатели.

„Най-големия проблем са медиите и НПО-тата“ казва Даниел Вас да Роча, шеф на голяма дървообработваща компания в щата Рондония, където е започнал пожарът до магистрала BR-364. «Те преследват президента ни“, казва той, докато пушеците от друг пожар скриват слънцето.

Бразилското правителство казва, че се опитва да балансира интересите на околната среда и да осигури бъдеще и икономически просперитет за 20 милиона жители на Амазония днес. Властите заявяват, че ще преследват нелегалното изсичане на горите, а в сряда президентът Болсонаро издаде забрана за горене на сухи треви и слама за срок от 60 дни. „Нашето правителство има нулева толерантност към престъпността и екологията няма да е изключение“ заяви Болсонаро в телевизионно обръщение през последната седмица.

Природозащитници се опасяват, че сегашните пожари може да са просто началото на една нова вълна в унищожението на амазонските гори, които са една от най-добрите естествени защити на планетата срещу промяната на климата. Според тях ситуацията е много близо до повратната точка, в която горите не могат да се възстановяват сами и се превръщат в савана и прерия, което значително ще намали валежите над Южна Америка.

От друга страна, пожари в Амазония има всяка година и местни фермери твърдят, че тази година не е по-различно, с изключение на призивите на световни политици за намеса. Точно затова и бразилците подозират френския президент Макрон в нечисти цели и желание да блокира Споразумението за свободна търговия между ЕС и Меркосур, за да попречи на износа на бразилска продукция в Европа.
Според сателитни снимки близо 18% от горите в Амазония са изчезнали в сравнение с 60-те години на 20-ти век. Най-агресивното изсичане е било през 80-те, средата на 90-те и в началото на 21-ви век.
В цяла Амазония фермерите и животновъдите приветстват политиката на бившия военен Болсонаро, която според тях ще доведе до повече продукция и повишени приходи за всички. Според тях той има двама могъщи съюзници – президента на САЩ и Господ. Докато първият публично оказва подкрепа в Туитър, втория е изпратил дъждове в последните дни, твърдят поддръжниците на бразилския лидер. За природозащитниците обаче, Жаир Болсонаро продължава да е най-големия враг на Амазония.