Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Има геополитически пречки пред доставките на туркменски газ до България

Кирил Темелков, експерт в Българската газова асоциация, Бизнес старт, 13.08.2019 г.

10:37 | 13 август 2019
Кирил Темелков
Кирил Темелков

Технически и търговски е възможно да достигне газ от Туркменистан до България, но за съжаление това не може да се случи нито лесно, нито бързо. Пречките за това са основно геополитически. Това е обусловено от факта, че страни които се намират географски между България и Туркменистан са също така нетни износителки на природен газ, с които трудно може да се договори само транзитиране през тяхна територия. За тези държави (Казахстан, Азербайджан и Русия и Иран) не са валидни европейските правила, те водят една самостоятелна политика по отношение на това каква газ ще влиза и ще излиза от тръбопроводите им. В тези зони има и някои политически напрежения и риск за реализиране на големи тръбопроводи. Икономически е целесъобразно, но е изключително трудно и не се знае как би станало във времето, каза Кирил Темелков,  експерт в Българската газова асоциация, в предаването Бизнес старт с водещ Христо Николов.

"Освен през руски тръбововоди, туркменски газ може да стигне до България и през Южния газов коридор – TANAP – Турция, Грузия и Азербайджан, биха могли да се ползват и ирански мрежи при някои условия, но това е чисто технически. Реално, търговски, в момента няма как да се случат такива сделки", каза гостът.

Има проект за Транс-каспийски газопровод, който се коментира от 10-15 години, но там проблемът е преминаването на Каспийско море. През Каспийско море не може да се изгражда инфраструктура по геополитически причини – не са урегулирани отношенията между каспийските държави, където няма яснота какви са икономическите зони на отделните страни, както това е например ясно в Черно море. Екологията е частен случай на този въпрос. За да се вземе подобно решение, е нужен консенсус между всички държави там, което е почти невъзможно. Една от страните в това уравнение е Русия, която изкупува туркменски газ, а тя няма интерес от конкурентния Южен газов коридор, обясни Темелков.

"Интересът на Туркменистан е насочен на изток към Китай и Индия с т.нар. газопровод ТАПИ (Туркменистан-Афганистан-Пакистан-Индия), където има огромен потенциал. Туркменистан е в топ 5 на страните с най-големи газови залежи, не са оценени все още напълно, но става въпрос за над трилион кубични метра газ. Потенциалът е по-голям, отколкото производството – те са на 13-то място по производство", каза той.

Диверсификацията на газовите доставки с азерски газ вече се случва, тя върви по план. Азерският газ стигна до Турция, която има свързаност с България и с Гърция. Тук инфраструктурата е налице, просто Азербайджан трябва да увеличи добивите и доставките от находището Шахдениз, заяви Темелков.

Процедурите за строителство на Турски поток в България се обжалват в съда и разчитаме той да се произнесе в обозрими срокове. Информирани сме, че проектирането е завършило и има готовност за изграждане. Трудно е да се спазят в целия обем първоначално обявените срокове за строителство на Турски поток на територията на България, каза той.

Пазарът осъзна, че втечнения природен газ е реална алтернатива. Доставките на втечнен газ са конкурентни на тръбопроводния газ. Задържането на цените на по-ниски нива за тези година е и в синхрон с очакванията на пазара. Очакваме това да е трайна тенденция в идващите години, завърши Темелков.