Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Енергетиката остава най-важният аспект в отношенията България-Русия

Пламен Димитров, анализатор Българско геополитическо дружество; д-р Станислав Бачев, международен и геоенергиен анализатор, Светът е бизнес, 31.07.2019

20:20 | 31 юли 2019
Д-р Станислав Бачев, международен и геоенергиен анализатор, и Пламен Димитров, анализатор Българско геополитическо дружество. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Д-р Станислав Бачев, международен и геоенергиен анализатор, и Пламен Димитров, анализатор Българско геополитическо дружество. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Енергетиката е най-важният аспект от икономическите отношения между България и Русия днес. Около това мнение се обединиха Пламен Димитров, анализатор Българско геополитическо дружество, и д-р Станислав Бачев, международен и геоенергиен анализатор, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

Близо 100% от потреблението на газ и нефт у нас се осигурява с внос от Русия, посочи Димитров. Трябва да си даваме сметка, че страната ни е по-важна за Русия като транзитьор на газ, отколкото като потребител, отбеляза той.

„Съотношението между вноса на газ за собствено потребление и транзита на газ през българска територия от Русия е приблизително 1:5"

Според него в изграждането на газопроводите „Северен поток“ 2 и „Турски поток“ ясно личи общото намерение на Русия да заобиколи Украйна при газовия пренос за европейските потребители, а ключово ще бъде решението на Европейската комисия за тях.

"Проблем за Северен поток е, че засега Дания не дава разрешително през нейната икономическа зона да бъде строен газопроводът, както и големият му обем, които изисква отвеждаща инфраструктура... По-сериозни са може би проблемите с южното заобикаляне на Украйна. Втората линия на Турски поток трябва да изведе газа до централна Европа, а изграждането на инфраструктурата през България, Сърбия и Унгария се бави".

Проектът „Северен поток“ 2 няма да бъде спрян, смята Бачев. Той може да бъде единствено забавен, поясни гостът.

„Северен поток“ 2 е тест както за Германия, така и за Европейския съюз дали той е суверенен, или сателитен. Нормално е германският бизнес да е заинтересован“.

Няма съмнения, че втората тръба на „Турски поток“ ще минава през България, добави още Бачев.

„Важно е какво ще направим ние като страна. Факт е, че ще се проектът ще се осъществи, въпросът е кога във времето и дали ще се случи по план до края на 2019 г.“.