Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Прокуратурата е свръхполитизирана

Миряна Илчева, експерт в Център за изследване на демокрацията, Бизнес старт, 26.07.2019

Единствената номинация на кандидат за главен прокурор, това „състезание с един кон“, е проблематично на много нива в съдебната система. Това заяви Миряна Илчева от Центъра за изследване на демокрацията в предаването Бизнес старт с водещ Живка Попатанасова.

Тя определи изказването Иван Гешев за разделението на властите като „сравнително драстично“, макар и малко извадено от контекст. Според Илчева Гешев не се противопоставя на самото разделение, а по-скоро го противопоставя на взаимодействието между властите.

"Недопустимо остава обаче това, че Прокуратурата със своите папки и материали, събирани срещу определени политици, става един политизиран участник в обществения живот"

Експертът не се съгласи и с оценката на Гешев, че Прокуратурата е в най-добрата си форма и посочи критиките от Брюксел и очакванията на гражданите, които не виждат ефективност в работата и.

Прокуратурата често престъпва един основен принцип в правото – презумпцията за невиновност, този проблем е от години, виждаме и подобни изказвания в момента. Информациите за конфликти на интереси и съмнителни имуществени придобивки трябва да се проверяват обстойно, такива имаше и при избора на сегашния главен прокурор и те не бяха проверени с нужното внимание. Създават се непрекъснато нови институции, като Специализирания съд и други, в това число и Инспектората към ВСС, но съществен напредък няма.

Още по темата

За предлаганите законови промени за „тримата големи в съдебната власт“ - Главен прокурор, Председател на ВКС и Председател на ВАС, Илчева каза, че те не биха могли да гарантират отчетност и прозрачност при тази политизирана прокуратура и сегашната Конституция и обществен живот. По случая с изтеклите данни на НАП прокуратурата очевидно работи, но отново не спазва принципа за невиновност поне в публичните изявления на Иван Гешев.

Подробности вижте във видеото.

Последни новини
Още от Бизнес старт