Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Опитите да се блокира кандидатурата на Кьовеши я направиха още по-силна

Даниел Стефанов, Европейски съвет за външна политика, Светът е бизнес, 17.07.2019

21:00 | 17 юли 2019
Даниел Стефанов, Европейски съвет за външна политика. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Даниел Стефанов, Европейски съвет за външна политика. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Имаше доста излишно концентриране върху личността на европейския прокурор в източноевропейските страни. До някаква степен истерията, която настъпи в тях, и опитите на Румъния да блокират кандидатурата на Лаура Кьовеши всъщност я потвърдиха и я направиха много по-силна. Това каза

Даниел Стефанов, Европейски съвет за външна политика, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Стефанов коментира избора на нов председател на Европейската комисия. Според него е трудно да се очаква, че Урсула фон дер Лайен ще свали мониторинга върху България, тъй като в речта си пред Европарламента преди вота тя обяви, че ще има нов механизъм за върховенството на правото, който обаче няма да замени съществуващите за момента инструменти.

Фон дер Лайен заложи на доста центристка платформа, която е типична за германските християндемократи, отбеляза гостът, като добави, че залагането на темата за климата е неизбежно в нея.

„Няма как в Западна Европа темата за климатичните промени да има толкова голямо отражение и тя да не се появи в дневния ред на Европейския парламент“.

Социалното говорене от традиционните партии, част от което е идеята за обща минимална заплата в рамките на блока, е рефлексът им срещу популистката вълна, смята Стефанов.

Според него сред най-големите предизвикателства пред Фон дер Лайен ще се наредят събирането на мнозинства за идеите, които иска да прокара, както и преодоляването на все по-големите неравенства в ЕС.