В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Поправките в НПК отново допускат външно вмешателство в наказателния процес

Атанас Славов, преподавател в СУ, В развитие, 25.06.2019

14:35 | 25 юни 2019
Атанас Славов, преподавател в СУ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Атанас Славов, преподавател в СУ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Механизмът за разследване и търсене на наказателна отговорност в случай на престъпление, извършено от главния прокурор, продължава да допуска външно вмешателство в наказателния процес у нас. Това ще вреди повече на дейността на двамата първи - председателите на Върховния административен съд (ВАС) и Върховния касационен съд (ВКС), отколкото ще е в полза на обществения интерес, когато говорим за главния прокурор. С тези предложения в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), подготвени от правосъдния министър Данаил Кирилов, се дават много повече и по-силни правомощия на министъра на правосъдието. Трябва истинска реформа в прокуратурата с известни конституционни промени. Това заяви Атанас Славов, преподавател в СУ, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Съветът на Европа настоява да се създаде механизъм за ефективно разследване и обвиняване на главния прокурор, когато той е извършил престъпления или тежки нарушения. Такъв механизъм все още няма въпреки произнасянето на Европейския съд по правата на човека по делото "Колеви срещу България", където делото се касаеше за престъпления, извършени от главния прокурор Филчев, които не бяха ефективно разследвани".

Никога не е намиран проблем в статута на председателите на ВКС, ВАС, тъй като те и в момента могат да бъдат ефективно разследвани - прокуратурата е независима от тях. Т.е. от самото начало препоръките са единствено към самия главен прокурор, уточни Атанас Славов.

Защо главният прокурор се "пакетира" с двамата големи?

"За мен това е опит да се заобиколи реалният проблем и да не се намери ефективно решение, като в същото време бъде открит механизъм двамата председатели да бъдат по-лесно отстранявани от длъжност. Реалното решение е в посока да се търсят по-сериозни конституционни промени на статута на самия главен прокурор. Очаквам профилът на новия главен прокурор да е по-близък до профила на професор Борис Велчев".

Вижте видео материала с целия разговор.