Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

България трябва да реши каква инвестиционна среда иска да създава

Калоян Желев, автомобилен експерт, Бизнес старт, 22.01.2019

Скоростта на инвестиционните процеси в световен мащаб безспорно се увеличава. В този контекст България трябва да се замисли какво прави, за да устои на тази динамика, каква инвестиционна среда създава и какво е качеството на работната сила у нас. Страната има много какво да направи и по отношение на качеството на държавната администрация, от което е пряко зависима инвестиционната среда. Това каза Калоян Желев, автомобилен експерт, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Желев направи коментара си по повод на информация, че канадската компания Exco Technologies закрива трите си завода в България за производство на автомобилни тапицерии. Според него това е един по-скоро тактически пример за „инвеститор номад“.

„Оттеглянето на Exco Technologies е именно момент на размисъл защо приветствахме появата на подобни инвеститори, които практически с нищо не са задържани в България – в момента, в който обстоятелствата, заради които са ни избрали, се променят, те ни напускат и в това няма абсолютно никакви последствия за тях“.

Гостът прогнозира, че финансовите резултати на повечето големи автомобилни производители ще са под натиск тази година заради съвкупност от обстоятелства.

Забавянето на растежа на китайската икономика ще повлияе на автомобилните компании, но то не е единственото предизвикателство пред тях. Натиск върху производителите ще има и заради регулаторните последствия от търговските войни между Европа и САЩ, както и сложната производствена география на автомобилната индустрия, заради която размяната на мита между Вашингтон и Пекин се отразява директно на производителите от Стария континент“.

Вижте целия разговор във видео материала. 

Последни новини
Още от Бизнес старт