Бизнес среща

Понеделник – петък, 21,00 часа

Автор и водещ: Таня Кръстева

Как българска компания може да постигне световно ниво?

Мирослав Хинков в Бизнес среща, 20.03.2018

Винаги съм се смятал за човек, който е продължител на традициите. Това каза Мирослав Хинков, собственик на "Мехатроника", в предаването "Бизнес среща" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Таня Кръстева.  

"Фирма "Мехатроника" е създадена още по времето на социализма. Ние стъпихме на една много стабилна база и я адаптирахме спрямо новите условия. Когато започнаха промените в България мехатрониката бе насочена в голяма степен към уникални изделия, но голяма част бе в областта на военните технологии. Имаше и масови продукти, като плотери и клавиатури за компютри. Всичко това се загуби". 

Ние купихме акциите на компанията по линия на масовата приватизация и трябваше да се преориентира фирмата, но пазарите, на които тя бе много здраво стъпила, вече не съществуваха,  добави гостът. "Ние трябваше да преориентираме една добре работеща фирма в новите условия". 

Ние работим в един много нишов пазар, подчерта събеседникът. Няма голяма конкуренция. Познаваме много добре своите конкуренти - това са две компании от Швейцария, но големият проблем тук е изграждането на доверие.  

"Искам да подчертая, обаче, че е възможно българска фирма да постигне световно ниво и ние го направихме, просто защото изградихме доверие в нашите клиенти".  

Технологиите са достъпни, каза още Хинков. "Имаме достъп до всичко, разработвано в света, но трябва да знаеш как да го използваш".  

"Винаги трябва да се мисли за клиентите - за това те да постигнат успехи. Защото ако се провалят, започват да си търсят оправдания и първото, което ще обвинят е машината. При продажбата на първата си машина в Кения, например, с нея замина и наш човек, който работи там три години, за да ги обучи и да им даде увереност, че машината работи и ще могат да произвеждат своите продукти".

Започнахме да правим машините си за наше собствено производство, сподели гостът. "Няколко години трупахме знания без реално да харчим ресурс, защото всички прототипни машини използвахме в нашето производство. Когато направихме съвместни предприятия в Русия и след това в Китай, тогава хората видяха, че тези машини работят и ни повярваха".

Ако имаш добре структуриран екип, трябва да ти остане време, и за семейството, и за себе си, и за хобито ти, категоричен бе Хинков. По думите му на първо място трябва да приоритизираш правилно, освен това трябва да умееш да делегираш права и отговорности, но в същото време да съумееш да обединиш усилията на всички в името на една обща цел, защото в противен случай ще бъде постигнат ефектът "орел-рак-щука". 

Как компанията постига 20% от световното производство на изключително нишовия пазар, в който работи? Как се работи с различни по националност партньори? Какво е да бъдеш изобретател и предприемач и как се съчетават синергично тези две роли?

 

Последни новини
Още от Бизнес среща