Bloomberg Терминал

Всеки делничен ден от 08:45, 12:00 и 15:45 часа
Водещи: Антоанет Василева и Виолета Драганева

Зеленски осъди посещението на Моди в Русия

Виолета Драганова, Bloomberg Terminal 09.07.2024 г.

13:58 | 9 юли 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Президентът на Украйна Володимир Зеленски осъди посещението на министър-председателя на Индия в Русия, наричайки го удар по усилията за мир, който се случи в същия ден, в който бе нанесен смъртоносен руски ракетен удар.

"Огромно разочарование и съкрушителен удар върху усилията за мир е да видим как лидерът на най-голямата демокрация в света прегръща най-кървавия престъпник в света в Москва в такъв ден", заяви Зеленски в публикация в социалната мрежа Екс. Публикацията включваше снимки на ракетния удар, който порази детска болница в Киев и уби десетки хора.

Коментарите на Зеленски дойдоха на втория ден от двудневното посещение на министър-председателя Нарендра Моди в Москва. Моди се срещна с руския президент Владимир Путин на частна вечеря в понеделник след пристигането си в руската столица. Говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър заяви пред репортери в понеделник, че Вашингтон вече е изразил своята загриженост относно отношенията на Индия с Русия. "Приветстваме хората, които се ангажират с Русия по отношение на войната в Украйна, ако те ясно заявят на Русия, че тя трябва да зачита териториалната цялост и суверенитета на Украйна", каза Милър.

Цялата емисия гледайте във видеото.

Повече от Bloomberg Terminal може да видите тук.