Bloomberg Терминал

Всеки делничен ден от 08:45, 12:00 и 15:45 часа
Водещи: Антоанет Василева и Виолета Драганева

Обединените Арабски Емирства и Южна Корея подписват пакт за двустранната търговия

Антоанет Василева, Bloomberg Terminal, 29.05.2024 г.

13:44 | 29 май 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Обединените Арабски Емирства и Южна Корея подписват пакт, насочен към засилване на двустранната търговия. С това четвъртата по големина икономика в Азия се присъединява към нарастващия списък от държави, които сключват търговски сделки с богатата държава от Персийския залив.

Подписаният договор, известен като Всеобхватно споразумение за икономическо партньорство, е част от усилията на арабската страна да увеличи външната си търговия, която не е свързана с петрол, до над 1 трилион долара до края на десетилетието.

Тя вече е сключила подобни споразумения с държави като Индия, Индонезия, Турция, Украйна. Миналата година общата търговия на Обединените Арабски Емирства с непетролни продукти достига исторически връх от над 700 млрд. долара. 

"Чрез това историческо споразумение ние потвърждаваме ангажимента си да насърчаваме среда, благоприятна за търговия, инвестиции и иновации, и да използваме силата на търговията за насърчаване на сигурността и просперитета", се казва в изявлението на лидера на Обединените Арабски Емирства. Споразумението има за цел да облекчи или премахне митата за енергия и здравеопазване, да ускори преките чуждестранни инвестиции между двете страни както и да привлече таланти и насърчи предприемачеството.

Търговията с непетролни продукти между двете страни е достигнала рекордните 5,3 млрд. долара през миналата година. Обединените Арабски Емирства са се превърнали във втория по големина търговски партньор на Южна Корея в арабския свят и представляват 20% от търговията с региона.

Вижте всички новини от емисията във видеото.

Всички емисии от рубриката може да гледате тук.