Търговското напрежение оскъпява товарите с темп, подобен на този от пандемията

20:30 | 27 май 2024
Обновен: 20:35 | 27 май 2024
Автор: Брендан Мъри
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Световната търговия със стоки показва признаци на ускоряване след миналогодишния спад, което води до повишаване на транспортните цени и кара някои мениджъри на вериги за доставки да си спомнят за скока в търсенето, който наруши международната търговия преди три години.

"Тази ситуация ще ни припомни хаоса и неимоверно високите цени на океанските превози по време на пандемията", казва Емили Стаусбьол, старши анализатор в Xeneta, базирана в Осло платформа за анализ на товари.

"Компаниите са си взели поука от пандемията и някои от тях изтеглят вноса си преди пиковия сезон и евентуалното ограничаване на капацитета."

Някои от катализаторите на едномесечния ръст на морските фрахтови тарифи се дължат повече на притеснения, отколкото на оптимизъм. Сред тях са опасенията за претовареност на пристанищата в Азия, трудовите стачки в Северна Америка, които заплашват да затормозят пристанищата или железопътните услуги, и засиленото търговско напрежение между САЩ и Китай.

Океанското корабоплаване започна годината с напрежение, причинено от нападенията в Червено море, които принудиха превозвачите да изпратят корабите си по по-дългия път около Южна Африка, а не през Суецкия канал. Втората най-голяма контейнерна компания A.P. Moller-Maersk A/S, оцени загубата на капацитет в сектора на 15-20% през това тримесечие по маршрутите от Азия към Северна Европа.

Вносителите и износителите от Азия, САЩ и Европа обикновено отбелязват увеличение на доставките от юли до септември, тъй като търговците на дребно се стремят да попълнят запасите си преди началото на учебната година, сезонните продажби за Хелоуин и празниците в края на годината. Според анализаторите този скок на поръчките се случва сега, в момент, когато свободният капацитет на контейнерите е ограничен.

„Ефектът на този ранен пиков сезон е огромен", пише Стефани Лумис, ръководител на отдела за океански превози за Северна и Южна Америка в Rhenus Logistics, в публикация в LinkedIn, посветена на уикенда по случай Деня на загиналите във войните в САЩ. "В разговорите си с много превозвачи тази седмица коментарите бяха едни и същи: всички кораби са изцяло запълнени."

Цените на контейнерните превози скачат на фона на ограничения капацитет | Спот тарифите за 40-футов контейнер от Азия се повишават в Европа, САЩ

Спот тарифите на контейнерите отразяват свиването. По данни на Freightos цената на 40-футов контейнер до Западното крайбрежие на САЩ от Азия е скочила с 13,4% до 4915 долара през седмицата, приключила в неделя, което е пети пореден седмичен ръст. Това е тройно повече, отколкото в края на декември, но все още е доста под пика от 20 586 долара през септември 2021 г.

Спот тарифата за контейнери от Азия до Северна Европа също се покачва, като през миналата седмица достигна 4882 долара, което е над три пъти повече, отколкото преди година, по данни на Freightos.

В изследователска бележка от миналата седмица Юда Левин, ръководител на изследователската дейност във Freightos, заяви, че някои превозвачи са обявили още увеличения за юни, което означава, че "не очакват облекчаване на условията в краткосрочен план".
Според оперативна бележка от миналата седмица на Hapag-Lloyd AG, петият по големина контейнерен превозвач в света, някои от затрудненията са от Китай.

В пристанищата на Циндао, Шанхай и Нинбо корабите чакат от един до четири дни за място за акостиране поради "струпване на кораби" и неблагоприятни метеорологични условия. В Сингапур и Малайзия времето за изчакване също се увеличило, се казва в доклада.

Вносът на контейнери в САЩ се възстановява от спада през 2023 г. | Входящите обеми в 10-те най-големи пристанища се увеличават вече седем поредни месеца

Тези закъснения затрудняват посрещането на търсенето в Тихоокеанския регион. Вносът на контейнери през 10-те най-големи пристанища в САЩ се увеличава за седми пореден месец през април спрямо година по-рано, което увеличава тримесечния среден ръст до 19,1 %, според ветерана в анализа на корабоплаването Джон Маккаун. Това е най-силният показател от юли 2021 г. насам - близо до пика на ръста на търсенето по време на пандемията.

"Основната икономическа активност изглежда е двигателят на значителното поскъпване", пише Маккаун в доклад, публикуван в събота.

Страхът и спомените от епохата на Covid-19 също може да играят роля. За да предотвратят недостиг по време на пандемията, компаниите поръчаха повече продукти и части, отколкото търсенето оправдаваше, което доведе до увеличаване на наличностите, които впоследствие намаляха.

В разгара на последното покачване на цените на контейнерите правителството на САЩ обяви нови мита върху китайския внос - което може да увеличи спешната нужда на компаниите да се запасят сега, смятат анализаторите.

Именно това се случи през 2018 г. и 2019 г., когато администрацията на Тръмп наложи мита на Китай. Оплакванията на американските вносители от новите вносни данъци бяха каталогизирани в доклада на Федералния резерв за регионалната бизнес активност, публикуван в бежовата книга.

Бежовата книга на Фед съобщава за стотици проблеми, свързани с митата | Броят на споменаванията на мита е нараствал през 2018 г., докато не настъпи пандемията

"Компаниите, които се притесняват от новите американски мита, изтеглят напред вноса си, за да го вкарат в страната, преди те да влязат в сила", се казва в публикация в X на Райън Петерсен, основател и главен изпълнителен директор на Flexport Inc, дигитален спедитор в Сан Франциско. "Вероятно това е голям фактор."

Той каза също, че заплахите за стачка на канадските железници и преговорите за договорите на пристанищните работници в източната и южната част на САЩ притесняват компаниите, които не искат да останат без кадри през втората половина на годината.

"Стачка или не, спедиторите са нервни", написа миналата седмица Петерсен в отделна публикация в X, социалната медия, известна преди като Twitter. "Компаниите се опасяват, че могат да пропуснат Коледа, ако товарите не влязат в пристанищата на Източното крайбрежие преди 30 септември."

Това е датата, на която изтича трудовият договор, обхващащ американските пристанищни работници от Източното крайбрежие и от Мексиканския залив.