Страхът от Китай обзема Г-7 в проект с тревога за „вредната“ търговия

Въвежда много по-силен общ език от този, който Г-7 прие само преди една година, когато се срещна в Япония и миналия месец във Вашингтон

14:00 | 25 май 2024
Автор: Хорхе Валеро
Европейските лидери. Снимка: Bloomberg LP
Европейските лидери. Снимка: Bloomberg LP

Свръхголямата роля на Китай в световната търговия тревожи световните финансови ръководители, които са готови да изградят единен фронт в Италия, за да накарат държавите си да се противопоставят на „вредните практики“.

Проектът за комюнике, формулиран на срещата на Групата на седемте в езерния курорт Стреза, въвежда много по-силен общ език от този, който клубът прие само преди една година, когато се срещна в Ниигата, Япония, и миналия месец във Вашингтон.

„Ще развиваме сътрудничеството си за повишаване на глобалната икономическа устойчивост и икономическа сигурност и за защита на нашите икономики от системни сътресения и уязвимости“, казват официалните лица в документа, видян от Bloomberg. „За тази цел ще работим за повишаване на устойчивостта, надеждността, диверсификацията и устойчивостта на нашите вериги за доставки и за реагиране на вредни практики, като същевременно защитаваме критични и нови технологии.“

Тази формулировка отсъстваше в предишните изявления, в чието съдържание се споменаваше само „свободна, справедлива и основана на правила многостранна система“. 

Промяната би довела до риск от ескалация само няколко месеца преди изборите в САЩ, които биха могли да върнат Доналд Тръмп в Белия дом - заедно с неговия апетит за конфронтация и вкуса му към търговските мита.

В същото време САЩ, Китай и Европейският съюз вече подготвят все по-настъпателни търговски мерки. 

В петък американски официални лица обявиха, че президентът Джо Байдън ще наложи отново мита върху стотици стоки, внасяни от Китай, като част от по-широк план за увеличаване на митата в стратегически сектори и защита на производството на страната.

Комюникето на Г-7 все още може да се промени, преди да бъде официално одобрено. Министрите ще продължат заседанията си в събота, преди да приемат общо формулирания документ.

Нарастваща загриженост
Множество официални лица, които говориха по време на срещата, изразиха нарастваща загриженост, че китайската промишленост може да подкопае собствените им икономики. 

„Една от дискусиите, които проведохме, беше за търговските правила с Китай и необходимостта да се реши въпросът за свръхкапацитета в промишлеността“, заяви в петък френският министър на финансите Бруно Льо Мер. „Трябва да имаме общ и силен отговор на този въпрос.“

В проекта на комюнике се разглежда и състоянието на световната икономика, като се отбелязва, че тя „е показала по-голяма устойчивост от очакваното срещу множество сътресения“.

В документа се вижда, че министрите признават, че шокът от потребителските цени, който обхвана техните страни през последните няколко години, може би не е напълно отминал.  

„Пазарите на труда остават относително стабилни, а инфлацията продължава да е умерена, въпреки че базисната инфлация показва известна устойчивост, особено в сектора на услугите“ - се казва в проекта.

Министрите засегнаха и различията, които се наблюдават в момента в групата, където експанзията е неравномерно насочена към САЩ, докато при други членове динамиката е далеч по-малка. 


САЩ са двигателят на растежа на Г-7 

„Световният икономически растеж вероятно ще остане под историческата си средна стойност и ще бъде разнороден в отделните страни и региони“, се казва в проекта. „Икономическите перспективи остават изложени на рискове на фона на заплахата от ескалация на геополитическото напрежение и нестабилните цени на енергията.“

Макар че фискалните въпроси не заемаха важно място в дневния ред на Г-7, министрите изглежда се обединяват около необходимостта от оздравяване на публичните финанси в средносрочен план в момент, когато повечето страни членки са изправени пред нарастващо бреме на дългове, които вече надхвърлят 100% от производството, а понякога и значително повече.

„Постепенното възстановяване на фискалните буфери е ключов приоритет за укрепване на фискалната устойчивост и създаване на повече пространство за реагиране на нови сътресения, като същевременно продължаваме да защитаваме най-уязвимите и да правим необходимите инвестиции за насърчаване на устойчивостта и издръжливостта, допълнени от амбициозна програма за структурни реформи за повишаване на потенциала за растеж“, се казва в проекта. 

Изглежда, че министрите са решили да потвърдят предишните си формулировки относно валутите, като същевременно гарантират „стабилни и добре комуникирани макроикономически и структурни политики, като се стремят да ограничат негативните странични ефекти чрез ясна комуникация“.