Йелън очаква солиден икономически ръст и силен трудов пазар

Джанет Йелън, министър на финансите на САЩ

10:00 | 15 юни 2024
Преводач: Силвия Грозева

Радваме се на най-силното възстановяване от всяка развита икономика и силният ни ръст води ръста по света.

Трябва да припомня, че миналата година почти всички икономисти прогнозираха, че ще имам рецесия. Нещо, което избегнахме. Сега продължаваме да наблюдаваме силен икономически растеж.

Трудовият пазар остава силен. От 50г не сме имали толкова дълъг период с безработица на нива от 4% или под тях.

В същото време забелязвам плавно отслабване на натиска над трудовия пазар. Фирмите по-малко се затрудняват да наемат нови служители в сравнение с преди година и нещо. Заплатите растат, но не така бързо.

Забелязваме по-малко напускания и вече не така френетично наемане.

Според мен ковид предизвика значителни смущения на трудовия пазар при търсенето и при предлагането. Сега трудовият пазар се нормализира и изглежда почти както преди пандемията.

Продължаваме да откриваме нови работни места с много стабилни темпове. 3 млн миналата година и още 2,2 за първите 5 месеца на тази година.

Бизнес инвестициите също са много силни. Забелязвам позитивни признаци, че прогнозата ще остане окуражаваща.

Производството и строителството, което отбелязах, изиграха важна роля за силата на бизнес инвестициите. Наскоро забелязахме подем в разходите за високотехнологично оборудване и развойна дейност.

Фирмите забелязват продължаваща висока възвръщаемост на капитала си и основаването на нови компании върви с исторически темпове. 16 млн работни места бяха създадени за първите 3г на администрацията. Мисля, че това показва доверие в икономиката.

Инфлацията, която всички следим, значително намаля. Общата инфлация вече е почти две трети по-ниска от пика си. Основната инфлация също намалява.

Определено очаквам да продължим да напредваме. особено при наемите. Те оказват значителен ценови натиск.

Въпреки това американците определено силно са разтревожени от разходите за издръжка и решаването на този проблем остава топ икономически проблем за президента.