Bloomberg Терминал

Всеки делничен ден от 08:45, 12:00 и 15:45 часа
Водещи: Антоанет Василева и Виолета Драганева

Швейцария блокира руски активи на стойност над $14 млрд.

Виолета Драганова, Bloomberg Terminal, 23.04.2024 г.

13:30 | 23 април 2024
Обновен: 13:34 | 23 април 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

През 2023 г. швейцарските власти замразиха още 580 млн. франка във финансови активи и два имота след собствени разследвания и подробни разяснения от страна на банките, съобщи днес Държавният секретариат по икономическите въпроси. Общо са замразени 17 имота, както и луксозни автомобили, произведения на изкуството и мебели. Решението на Швейцария да приеме санкциите на Европейския съюз срещу Русия след нахлуването й в Украйна беше драматично скъсване с традиционния ѝ неутралитет. Активисти са събрали достатъчно подписи за провеждане на всенародно гласуване относно неутралитета на Швейцария. Те искат позицията да бъде записана в конституцията и да се блокира участието в невоенни принудителни мерки, които биха включвали и санкциите. Държавният секретариат по икономическите въпроси заяви, че "задължението за отчитане на тези резерви и активи на тримесечна база ще остане в сила".

UBS повиши препоръката си за ключов китайски борсов индекс до "overweight", подчертавайки плахия оптимизъм, че пазарът най-накрая се възстановява

"Най-големите акции в китайския индекс като цяло се представят добре по отношение на приходите и фундаменталните показатели", според стратезите. Сега UBS е още по-позитивно настроена към печалбите предвид първите признаци за повишаване на потреблението, с възможност спестяванията на домакинствата да се влеят в разходите и в крайна сметка в пазарите.

Бичият призив за индекса MSCI China идва в ключов момент. Акциите излизат от многогодишен спад благодарение на добрите примери в икономиката, както и на признаците за подобряване на корпоративните резултати. Въпреки това, продължаващите рискове от геополитическото напрежение и потенциалните регулаторни проблеми накараха инвеститорите да се предпазят от това да се насочат изцяло към този клас активи.

През последните месеци китайските акции се възстановиха, като индексът MSCI China се повиши с повече от 13% след спада през януари, а индексът Hang Seng - с около 12%.

Вижте всички новини от емисията във видеото.

Всички емисии от рубриката може да гледате тук.