Правителството обяви сметката за следващите избори

Допълнително, извън утвърдените сега разходи, правителството ще закупи още 1 600 машини

14:15 | 20 септември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Служебното правителство одобри план-сметката за разходите по подготовката и произвеждането на изборите за президент и вицепрезидент, както и за народни представители, които ще бъдат на 14 ноември 2021 г., съобщиха от правителствения пресцентър.

Средствата в нея са в размер на 123,8 млн. лева, като общите разходи са разпределени за два тура, заради възможността за балотаж на президентските избори. 

Допълнително, извън утвърдените сега разходи, правителството ще отпусне средствата за закупуването на допълнителните 1 600 машини.

ЦИК вече обяви обществената поръчка за устройствата и допълнителни флаш-памети с пределна цена от 9.5 млн. лв. без ДДС.

Ако ЦИК реши да въведе видеонаблюдение в избирателните секции, правителството има готовност да осигури необходимите за целта средства.

По закон разходите са за сметка на държавния бюджет, по приета от Министерския съвет план-сметка, съгласувана с Централната избирателна комисия. План-сметката за изборите се приема не по-късно от 55 дни преди изборния ден.

При необходимост, след сключване на договор за доставка на допълнителни машини, ще бъдат осигурени необходимите допълнителни разходи по бюджета на Централната избирателна комисия.