Щерьо Ножаров: Инфлацията ще стопи част от натиска върху бюджета от вдигането на пенсиите

Щерьо Ножаров, икономически съветник в БСК и преподавател в УНСС, „Светът е бизнес“, 16.09.2021 г.

21:04 | 16 септември 2021
Автор: Веселин Николов
Щерьо Ножаров: Инфлацията ще стопи част от натиска върху бюджета от вдигането на пенсиите

Засега инфлацията в България е „под контрол“, но е необходимо да се вземат премерени антиинфлационни мерки, с които процесът да бъде контролиран и държавата да изпълни изискванията за влизане в Еврозоната през 2024 г. Това каза д-р Щерьо Ножаров, икономически съветник в Българската стопанска камара и преподавател в УНСС в студиото на „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

До голяма степен може да се вярва на данните на Националния статистически институт, че нивото на общата инфлация в България към момента е 3.7%, като тези нива са близки и до прогнозата на Българската народна банка за юли. Напълно нормално е в началото инфлацията да се усеща като по-голяма, отколкото е всъщност, защото първо оказва влияние върху стоките, които са необходими на крайните потребители всеки ден, коментира Ножаров.

„Здравословния и контролиран процент на инфлация, до който не би трябвало да се предприемат непремерени и да има особени притеснения е до 5%“, каза Ножаров, според който засега инфлацията е „под контрол“.

Инфлацията има два положителни ефекта. Единият е, че свива държавния дълг, а вторият е, че ще намали част от натиска върху бюджета, след вдигането на пенсиите, които се очаква да бъде между 1.5 и 2 млрд. лева. Този „натиск“ може бъде намален и с увеличавана на дефицита от 1.4% на 2%, както и с евентуално пенсионната възраст за някои професии и повишаването на максималния осигурителен праг. Възможно е и вдигане на данъците, но тази мярка би повишила инфлацията. Повишаването на максималния осигурителен праг също би бил полезен в случая, но ще увеличи фискалната тежест върху данъкоплатците.

Прогнозираният от Българската народна банка ръст на икономиката за следващата година от 4.6%, както евентуално повишаване на минималната работна ще повишат инфлационния процент, което налага политиците да предприемат действия.

Една от ефективните мерки срещу инфлацията е увеличаване на заетостта. Поради голямата миграция в България тя не е приложима, така че Ножаров вижда увеличаването на предлагането и инвестициите в производството на бързооборотни стоки, като решение, което може да намали инфлационния ефект в бъдеще.

Проблемът с високите цени на природния газ ще бъде решен, след свързването на българската борса с румънската в края на годината. В първите дни на следващата пък се очаква ОПЕК да увеличи производството на нефт, с които ще намали дефицита, като цената ще падне до 65 долара на барел, прогнозира Ножаров.