Актуализацията на държавния бюджет преодоля второто гласуване в ресорната комисия

Под натиска на протести финансовият министър прокара предложение за плащането на 1,3 млрд. лв. по бюджета на МРРБ

17:03 | 10 септември 2021
Обновен: 17:16 | 10 септември 2021
Автор: Investor.bg
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Бюджетната комисия в Народното събрание успя за няколко часа да приеме на второ четене актуализацията на държавния бюджет. Въпреки че имаше съществени и уточнения и разисквания, основните дебати и „битки“ за прокарване на предложения ще бъдат в пленарната зала, вероятно късно тази вечер, след окончателното гласуване на бюджета на НЗОК, пише Investor.bg. 

По промените в план-сметката имаше над 60 предложения.

Още в началото на заседанието депутатите на ГЕРБ-СДС напуснаха залата, като бившият финансов министър Кирил Ананиев мотивира отцепването с „ускоряването на работата на комисията“.

„Като гледам какви предложения са направени, специално за големия бюджет, ще се превърне в един голям дебат за едни милиарди. Вие знаете, че лично моя кауза е фискалната стабилност и спазване на фискалните правила“, каза той.

„Винаги сме се старали да сме конструктивни, но не се оценява. Ще си защитим предложенията в зала“, добави Ананиев. Малко след това, пред журналисти в кулоарите, той каза още, че така предложените промени ще доведат до дефицит от 5% процента (не 3,6%, както залага служебният кабинет, бел. ред), а той категорично не може да се съгласи с толкова голяма дупка в хазната.

Съществена част от дебатите зае бюджетът на МРРБ, като предложението на  финансовия министър Асен Василев, направено в залата, включва 1,3 млрд. лв., които да бъдат изплатени на строителните фирми за извършени дейности и за дейности, които ще бъдат приключени до края на годината. Василев обясни, че неразплатените средства са за над 3,7 млрд. лв., но МРРБ припознава само 1,3 млрд. от тях.

Цялата статия може да прочетете на Investor.bg