Антон Кутев: Всички резерви в бюджета за три месеца служебно правителство са изчерпани

Кутев е категоричен, че е много важно да има редовно правителство, но изказа предположение, че по-скоро ще се стигне отново до служебен кабинет

11:31 | 15 август 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

"Кризите ни чакат - очевидно ще има здравна криза, тя ще доведе до икономически последици. Всичко това трябва да бъде адекватно възприето от държавата. Всички резерви в бюджета за три месеца служебно правителство са изчерпани. Всички събирания вървят добре. Напълно сигурни сме, че ще има 2 млрд. лева повече в бюджета в края на годината. Парите ги има!". Това заяви пред БНР Антон Кутев, говорител на служебното правителство.

Той обясни, че вече са направени вътрешните размествания в бюджета и няма вече възможности за това:

"И септември ще имаме средства в бюджета за плащанията, през октомври - няма. А ако се окаже, че следващото служебно правителство ще работи до ноември, което е напълно реално да се случи, като гледам сегашното развитие". 

По думите му бюджетът винаги е бил за политическите партии вододелът, през който те си намират място в пространството - ляво или дясно:

"Затова те и в момента се опитват през бюджетната процедура да се поставят в политическото пространство, това не е лошо".

Кутев беше категоричен, че е много важно да има редовно правителство, но изказа предположение, че по-скоро ще се стигне отново до служебен кабинет:

"Вече почти не се съмнявам, че ще го има. ... Без парламент нищо не може да се свърши. Много е важно да се създаде правителство, ако е възможно".

Говорителят на служебното правителство коментира и казуса с двойното гражданство на служебния министър на икономиката Кирил Петков:

"Един месец преди да стане министър той е подал документи и то нотариално е заверил отказа си от канадско гражданство. Кога тази процедура ще приключи - той не може да контролира този процес. ... Петков наистина има желанието да направи нещата както трябва, има страхотен рейтинг. Не мога да разбера дали сриват рейтинга на Румен Радев, дали на служебното правителство, или просто гонят имиджа на Кирил Петков, защото някъде е напипал нечии интереси".

По думите на Антон Кутев, "ако успеят да махнат от позицията му Кирил Петков, те ще го направят знаме. Ако той поведе политически проект или се включи в такъв, той ще изкара повече гласове, отколкото имат всяка една от тези партии по отделно".