Кирил Ананиев: Актуализация на бюджета не се налага

Националният план за въвеждане на еврото в България е в напреднала фаза, заяви финансовият министър

11:35 | 21 април 2021
Обновен: 11:48 | 21 април 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

При това изпълнение на бюджета и състояние на фискалния резерв, ще завършим в рамките на одобрения от Народното събрание бюджет. Това заяви финансовият министър в оставка Кирил Ананиев от трибуната на Народното събрание, цитиран от БГНЕС.

"Ако противоепидемичната обстановка се влоши, безспорно всички държави, не само ние, а и в Европейския съюз, ще предприемат действия за актуализация на бюджетите си. Не само ние, но и всички страни членки на ЕС, сме предвидили ресурсите си до средата на годината".

"Актуализация на бюджета не се налага. Може да се наложи само при влошаване на противоепидемичната обстановка и всички социално-икономически мерки, които трябва да продължат", заяви Ананиев.

Според него актуализация трябва да се направи от бъдещето правителство.

"Не трябва предварително да определяме неговите политики и приоритети до края на годината. Няма една стотинка похарчена повече от това, което е одобрено от Народното събрание за 2021 година. В това сте участвали и вие",

обърна се Ананиев към Корнелия Нинова от БСП, която по-рано му зададе въпрос от парламентарната трибуна.

Междувременно стана ясно, че националният план за въвеждане на еврото в България е в напреднала фаза. По документа се работи усилено, за да може да бъде спазен срокът за окончателното му изготвяне – 30 юни 2021 г. Това обяви по-рано от парламентарната трибуна финансовият министър в оставка Кирил Ананиев в отговор на въпрос от депутат от ГЕРБ-СДС.

Той подчерта, че индикативната дата за членство във валутния съюз остава 1 януари 2024 г., а процесът вече е навлязъл в заключителната си фаза.

"Координационният съвет за подготовка на Република България за членство в еврозоната вече е сформиран и работи", каза Ананиев. Той обърна внимание, че в момента Планът е навярно най-важният документ по пътя ни към клуба на богатите, защото в него ще бъде описано колко време левът и еврото ще се използват паралелно, ще бъде фиксиран краен срок за обмяната на левове в евро, както и други съществени детайли.

Ананиев припомни, че основните задачи на българското правителство по пътя към постигането на тази цел (приемането на еврото) са свързани с изпълнението на последващите ангажименти по Пътната карта след присъединяването на българския лев към ERM II, считано от 10 юли 2020 г. Това включва поемане на ангажименти за структурни реформи от кандидатстващата страна, одобряването им от Еврогрупата и даване на положително становище за изпълнението им.