Президентът Румен Радев започва консултациите с партиите от 45-ото Народно събрание

Седмицата се очаква да даде и друг отговор – дали ще се стигне до изслушване на премиера в оставка Бойко Борисов в парламента

08:15 | 19 април 2021
Обновен: 08:24 | 19 април 2021
Автор: Investor.bg
Снимка: EPA/CHRISTIAN BRUNA
Снимка: EPA/CHRISTIAN BRUNA

Президентът Румен Радев започва консултации с партиите от 45-ото Народно събрание преди да връчи мандат за съставяне на правителство. Консултациите започват на 19 април и ще се проведат в един ден с всички шест парламентарно представени партии.

Според оповестения от президентската институция график първата парламентарна група – ГЕРБ/СДС епоканена в 9.00 часа. 

От 10.15 часа държавният глава ще се срещне с представители на парламентарната група на "Има такъв народ". 

От 11.30 часа ще се състои консултация с представители на парламентарната група на "БСП за България". 

От 13.30 часа президентът ще разговаря с представители на парламентарната група на "Движение за права и свободи". 

Консултацията с представители на парламентарната група на "Демократична България" ще се състои от 14.45 часа. 

Срещата с парламентарната група на "Изправи се! Мутри вън!" ще започне от 16.00 часа. 

Държавният глава ще събира информация, на база на която да реши коя ще е третата формация, на която да връчи мандат, ако се стигне до там. От събитията досега се очаква това да бъде БСП - миналата седмица в парламента лидерът ѝ Корнелия Нинова заяви готовност за получаването му, а партията ѝ обяви през уикенда макар и закъсняла подкрепа за Радев за втори мандат.

Няма законово установен срок, в който президентът да връчи първия мандат, но очакванията са да не го бави и това може да стане още във вторник.

Кандидат за премиер на ГЕРБ е бившият външен министър Даниел Митов, а от партията заявиха още в събота, че са готови с имената на министрите, макар че именно формирането на кабинет бе причината премиерът в оставка да излезе в отпуск в петък. Очевидно е успял да сформира кабинет само за един ден.

В неделя Борисов потвърди, че здравният министър Костадин Ангелов ще бъде предложен отново за поста. Тогава лидерът на ГЕРБ заяви, че Митов работи по съставянето на кабинета (въпреки че преди това обяви, че излиза в отпуск, за да се занимава с тази задача, а ден по-рано Томислав Дончев обяви, че кабинетът е сформиран). В предложението на ГЕРБ ще има нови и стари лица, стана ясно от изказванията. 

Екипът на предложения кабинет трябва да бъде върнат на президента в рамките на до седем дни, а после предстои гласуване на проектокабинета в парламента. Засега обаче заявките са, че той няма да бъде подкрепен.  

Седмицата се очаква да даде и друг отговор – дали ще се стигне до изслушване на премиера в оставка Бойко Борисов в парламента, след като решение на депутатите го задължи да се яви в Народното събрание в сряда. 

По статията работи екип на investor.bg