Тодор Недев: Топлоизолацията пести енергия и щади климата

В новия специален проект Tech21 Bloomberg TV Bulgaria се фокусира върху иновациите и развитието в близките 10 години

07:47 | 19 април 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Топлоизолацията е като обличането с дрехи. Важна е дебелината, качеството, което постигате с нея, както и коефициентът на топлопреминаване на дограмата. Специалист трябва да пресметне какво трябва да се направи на съответната сграда. Това коментира доц. д-р Тодор Недев, управител на Austrotherm Bulgaria, на дискусията Tech21 Real Estate, организирана от Bloomberg TV Bulgaria.

Той посочи, че топлоизолацията не само пести енергия, но и щади климата.

Има варианти за различни решения на топлоизолация, представяме решения, свързани с топлоизолационни плочи от полистирен, и нов материал Resolution с коефициент на топлопреминаване от 0,022, който обаче се използва предимно в Скандинавските страни, САЩ, Западна Европа, посочи той.

Топлоизолацията е много важна, защото все по-често говорим за нискоенергийни и пасивни къщи. Пасивната къща пести около 90% от разходите за енергия за отопление през зимата и климатизация през лятото, посочи той. Топлоизолацията дава огромни възможности за пестене на енергия. Държавната регулация върви в тази посока, подчерта още той.

Изолацията отвън на една сграда е основната предпоставка за пестене на енергия при бъдещото ѝ ползване, посочи още Тодор Недев.

Пасивните къщи са с консумация по-малка от 15 квтч на кв.м на година. За едно жилище 100 кв.м за отоплението, като говорим за пасивна къща, би трябвало да е максимум 1000 вата, посочи той.

Строителството на пасивни къщи в България обаче е малко, сертификацията също е по-трудна. Освен това се изграждат решения от различен тип с различна ефективност и не се следи статистически икономията, подчерта той.

Тодор Недев посочи, че в Германия и Австрия всички пасивни къщи минават на специален отчет още от проектирането и утвърждаването на документацията, след това има програми, които подпомагат строежа и поставянето на съответните инсталации, защото е доказано, че те способстват за опазването на околната среда.

Според него в последната година бизнесът е станал по-сложен, увеличили са се рисковете пред доставките. Интернет пространството компенсира това, което не можем лично да си кажем, но нещата са по-сложни, посочи той.

Цялото предаване можете да гледате в нашия YouTube канал тук.

Tech 21 се провежда със специалната подкрепа на Националната асоциация на строителните предприемачи, агенция за луксозни имоти Luximmo, Застрахователно акционерно дружество „Армеец“, което тази година бележи 25-ия си юбилей, иновативната платформа за инвестиции в недвижими имоти Spotifinance.com, водещия австрийски производител на топло и шумоизолационни материали Austrotherm - Austrotherm Bulgaria, домакински уреди Bosch и студио за интериорен дизайн EXTRAVAGANCE design.