Възможност за избор на ваксина срещу Covid-19 у нас ще има от началото на май

Предстои да се вземе решение дали ваксинациите с дози на AstraZeneca да бъдат преустановени за хора над 60 години

16:10 | 12 април 2021
Обновен: 16:10 | 12 април 2021
Автор: Николета Рилска
Здравният министър Костадин Ангелов. Снимка: БГНЕС
Здравният министър Костадин Ангелов. Снимка: БГНЕС

Реален избор на ваксина срещу Covid-19 у нас очакваме да има в началото на май, когато стартират големите доставки на ваксината на Pfizer. Интересът към ваксината на AstraZeneca спадна до символични проценти в страната, единици са хората, които искат да си я поставят. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов в рамките на брифинг.

"В страната пристигнаха 62010 дози от ваксината на Pfizer. Всеки месец ще пристигат по толкова. От следващия месец се очаква да пристигнат и допълни доставки", посочи Ангелов.

Той отбеляза, че експертните съвети в страната ще дадат спешно становище в рамките на тази седмица дали поставянето на дози на AstraZeneca на хора над 60 години да бъде преустановено.

"Ваксините на AstraZeneca ще бъдат изтеглени, ако интересът към тях спадне напълно. Спрямо договорите, които имаме с Европейската комисия, ще преценим какво да се прави с тях". 

Ангелов обясни, че след като становището на ескпертите бъде публикувано, ще стане ясно и как ще се процедира с хората, на които вече е поставена първа доза от ваксината, както и с тези, които все пак желаят да получат такава доза. 

"Аз лично вярвам във ваксините. Нямам колабания, когато ваксинирам сина си с всички ваксини, включително и допълнителните. Вярвам на ваксините и на AstraZeneca, и на Pfizer, и на Janssen", коментира Ангелов. "Всички новини, свързани с тежки последствия, са част от нещо, което не е медицина, то е по-скоро търговия", добави той. 

От днес в Европейския съюз започва разпределението на първите доставки от ваксината на Johnson & Johnson. До края на юни в блока се очакват 55 милиона дози от препарата. Това е първата ваксина, допусната в ЕС, която изисква поставянето само на една доза.