България трябва да ускори приемането на дигиталната медицина

В новия специален проект Tech21 Bloomberg TV Bulgaria се фокусира върху иновациите и развитието в близките 10 години

17:12 | 8 март 2021
Автор: Радостина Ивчева

Новото поколение пациенти е в много по-голяма степен свикнало с дигиталното пространство. Това заяви д-р Александър Носиков, кардиолог, Аджибадем Сити Клиник Младост, в първото издание на новия специален проект на Bloomberg TV Bulgaria Tech21 с водещ Живка Попатанасова.

По думите му може скоро да се очаква промяна в начина на лечение заради телемедицината, която премахва бариерите на пътуването, с които някои пациенти се сблъскват, ако живеят далеч от лекуващия си лекар.

„Разбира се винаги се преценява спрямо пациента дали може прегледа да се извърши онлайн. Няма как да прегледаме 90-годищен пациент през компютъра“, заяви д-р Хосифов.

„Но новото по-дигитално поколение иска да направи възможно най-много неща онлайн“.

Според д-р Носифов в България голям проблем е това, че Националната здравноосигурителна каса все още настоява прегледите да бъдат извършвани лице в лице.

„Така, когато беше първата блокада в България, много хора останаха без достъп до лекарска помощ и за някои от тях това бе фатално“, каза той.

Цялото предаване можете да гледате в нашия YouTube канал тук

Изкуствен интелект, алгоритми, нови работни модели и услуги от бъдещето. Роботите са тук и променят светът цифрово и дигитално, безвъзвратно и по-бързо, от колкото сме очаквали. Потребителският интерфейс на услугите е все по-удобен, защото светът e дигиталeн.

В новият си мултимедиен проект Tech21 екипът на Bloomberg TV Bulgaria ще представи 4 завладяващи дискусии по ключови теми  –  здравеопазването и фармацията, строителството, автомобилите и застраховането. Фокусът ще са иновациите и развитието на тези индустрии в близките 10 години.

Първото събитие преемина под надслов Health Tech и бе посветено на здравето.  Втоото издания на Tech21 ще се фокусира върху имотния пазар и ще се проведе на 18 април 2021 г.

Бизнесът ще говори в ефира на Bloomberg TV Bulgaria – визионерски, аналитично и с прогнози за бъдещето.

Всяко издание ще излъчваме на живо в прайм тайма от студиото на най- авторитетната бизнес телевизия в България, Bloomberg TV Bulgaria и чрез стрийма на водещите сайтове www.bloombergtv.bg, www.investor.bgwww.bgonair.bg, www.dnes.bg и във FB страницата на Bloomberg TV Bulgaria.

Партньори на Tech21 са Астелас Фарма, Амджен България, Медико дентален център „Дентапрайм“, Застрахователна компания „България Иншурънс“ и Хелтико.