Банкя, Горна Баня и Лозен са новия притегателен център за купувачите на луксозни имоти у нас

Купувачите се насочват към къщи с голям двор – самостоятелни или в рамките на затворени комплекси

17:19 | 13 януари 2021
Обновен: 17:21 | 13 януари 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Нарастващото търсене на къщи с голям двор в околностите на София е насочило вниманието на купувачите на луксозни имоти у нас към нови локации, които до момента са били извън полезрението им – Банкя, Горна Баня и Лозен. С появата на по-големи жилищни проекти и самостоятелни имоти от висок клас тези райони все по-видимо привличат клиентите, интересуващи се от извънградски имоти с повече пространство и уединение.  В някои случаи купувачите се насочват и към по-отдалечени локации, но с добър достъп, като голф игрищата в Правец и Разлог, сочат данни на агенцията за луксозни имоти Unique Estate, цитирани от Investor.bg.

Според компанията след временното замръзване през пролетта на 2020 г. пазарът на луксозни имоти в България показва устойчиво развитие с ръст на запитванията и сделките през летните месеци и есента. Обемът на трансакциите доближава миналогодишните нива, което според компанията е показателно за възвръщане на активността. Тя отчита спад на трансакциите само в сегмента на имотите над 1 млн. евро, тъй като хората, които могат да си позволят подобни имоти, очакват намаляване на цените.

Купувачите се насочват към къщи с голям двор – самостоятелни или в рамките на затворени комплекси. Има търсене и на парцели за строителство, но с квадратура над три декара. Желанието на хората, които купуват подобни имоти, е да си подсигурят място, където да избягат от града в случай на ново затваряне, поясняват от Unique Estates. В други случаи целта на покупката е да се смени апартаментът с по-голям, за да има повече пространство за обитателите му. При наемите се налага тенденцията за удължен престой – много често договорите са за сезонно ползване, например за шест месеца.

„Промяната в ежедневието на по-заможните купувачи се отразява пряко върху изискванията им към жилището. Задължително става условието то да разполага с кабинет, особено при хората от корпоративния сектор. Клиентите държат също на обособена кухня и достатъчно лично пространство за всеки член на семейството. Модерните жилища отворен тип поетапно се трансформират в такива с по-обособени площи”, коментира Весела Илиева, управляващ партньор в Unique Estates.

Неотдавнашно проучване на Luxury Portfolio International за нагласите на заможните потребители откроява подобни тенденции и в глобален план. Участниците в него смятат, че личните пространства стават по-ценни от споделените, тъй като на много хора им се налага да работят, комуникират или учат от вкъщи. Това води до оптимизиране на помещенията в дома според нуждите на членовете на семейството.

Например, лесни за пренареждане пространства се използват по различно време за учене онлайн, художествени занимания, индивидуални хобита и други. Все по-търсени стават удобства като домашния фитнес, офис или басейн, които също създават различни опции за повече лично пространство на потребителите. Липсата на достатъчно пространство е основната причина, поради която продавачите искат да се преместят в нов дом.

Инвестиция в лукс

С ограничените възможности за пътуване и социален живот фокусът на заможните хора се измества от лайфстайл придобивки (автомобили, яхти, бижута) към инвестициите в дома и личното пространство. Това, отново според проучването на Luxury Portfolio International, е добра основа за стабилен имотен пазар през следващите месеци.

Според Весела Илиева подобни нагласи се наблюдават и на българския пазар. По думите ѝ през последните месеци се наблюдава интерес не само към покупки с цел задоволяване на жилищни нужди, но и към такива за инвестиране на спестявания.

„Новото строителство е сегментът, който привлича много спестявания. Хората влагат парите си в такива имоти, тъй като се плаща разсрочено по време на строителството и първоначално трябва да направят само една вноска. Такива купувачи традиционно се насочват към затворени комплекси, както и към луксозните квартали на София – Изток, Лозенец, Иван Вазов, Витошката яка, Център“, изброява Весела Илиева.

Според нея пазарът на луксозни имоти в момента е по-предвидим в сравнение с първата половина на годината. За разлика от пролетта, при новите ограничителни мерки купувачи и брокери са много по-подготвени и реагират спокойно на ситуацията. Прогнозите за 2021 г. са за стабилен в ценово отношение пазар и разумни очаквания от страна на купувачи и продавачи. Тъй като ограниченията за пътуване не се очаква да отпаднат веднага, основен двигател на сделките ще остане местното търсене. 

Според глобално проучване на международната група Leading Real Estate Companies of the World (Leading RE), част от която е Unique Estates, относно пазара на луксозни имоти в световен мащаб през 2020 г., проведено на 273 пазара в света, повечето пазари отбелязват покачване на цените за последните шест месеца. Там, където се наблюдава спад, той е смекчен от ниските лихвени нива и наличието на свободни капитали. Много инвеститори търсят надеждно убежище за парите си, а жилищният пазар традиционно се възприема като стабилна инвестиция в дългосрочен план.

Българският пазар на луксозни имоти не прави изключение от общия тренд. Въпреки че глобалният индекс на Leading RE го нарежда сред пазарите с лек спад на цените, потенциалът за възстановяване е сериозен, продиктуван предимно от местното търсене и появата на нови предпочитани от заможните купувачи локации, се казва в доклада.

Повече по темата четете на Investor.bg