Борисов: България приключва 2020 г. с най-нисък дефицит в цяла Европа

Министерство на финансите очаква дефицит в размер на 3,6 млрд. лв. за изминалата година

13:09 | 1 януари 2021
Обновен: 13:15 | 1 януари 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Премиерът Бойко Борисов. Снимка: МС
Премиерът Бойко Борисов. Снимка: МС

Благодарение на отговорното и правилно управление на финансите България приключва годината към момента с най-нисък дефицит в цяла Европа и сме първи с Естония по най-нисък дълг, заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на посещението си в модернизираната компресорна станция „Петрич“, цитиран от пресслужбата на Министерски съвет.

Бюджетното салдо по консолидираната фискална програма за 2020 г., на база на предварителни данни и оценки, се очаква да бъде отрицателно в размер на 3,6 млрд. лв. (3,0 % от прогнозния БВП), става ясно от публикация на сайта на финансовото министерство. 

Преките фискални стимули през 2020 г. по линия на националния бюджет, включващи социално-икономическите мерки за борба с негативните последствия от пандемията и средствата и ресурсите за звената на първа линия, са в общ размер на около 2,8 млрд. лева, се посочва още в съобщението.

Те са подсилени и допълнени и от пренасочените ресурси по линия на програмите и фондовете на Европейския съюз за програми и мерки, свързани с борбата с пандемията от COVID-19, в размер на около 0,8 млрд. лв. или общият ресурс е в размер на 3,6 млрд. лв., което представлява 3 на сто от прогнозния БВП.

Освен стимулите по линия на бюджета и ресурса от фондовете на ЕС, бяха разработени и финансови инструменти за финансиране чрез Българската банка за развитие (0,7 млрд. лв.) – гаранционни схеми за кредити за засегнати от ограниченията заради пандемията малки и средни предприятия, както и гаранции за търговски банки за отпускане на безлихвени заеми за физически лица в неплатен отпуск и самоосигуряващи се. Чрез финансови инструменти на Фонда на фондовете бяха мобилизирани допълнително около 0,2 млрд. лв. публичен ресурс, отбелязват от министерството.

Министър-председателят беше категоричен, че България ще има най-правилното управление на пандемията и най-добрият баланс между прилагането на противоепидемичните мерки и опазване здравето на хората.

„Ние влизаме в новата година с най-ниския дълг в Европа, с най-ниския дефицит. Ако някой говори, че сме безотговорни, че това е разсипничество, толкова некомпетентност не съм виждал“, заяви премиерът Бойко Борисов.

Министърът на финансите Кирил Ананиев информира премиера Борисов, че планът за социално-икономическите мерки има положително отражение върху бюджета за 2020 г.

„В края на годината вместо с 5,2 млрд. лв. дефицит завършваме с 3,6 млрд. лв., което е 3 % от БВП. Днес, ако ние нямахме пандемия, щяхме да завършим с нулев дефицит. Имаме и  преизпълнение на данъчните приходи“, заяви финансовият министър.

Ананиев посочи, че фискалният резерв е около 8,5 милиарда лева заради спестените 1,6 милиарда лева от планирания дефицит.

„Имаме и преизпълнение на данъчните приходи с 1,5 % повече спрямо добрата 2019 г., което означава, че мерките са дали отражение върху бизнеса и той е работил през цялото време, с някои изключения“, добави още министърът на финансите.

По-ниският от планирания дефицит за 2020 г. ще позволи на разположение във фискалния резерв да остане ликвиден буфер, който при настоящата висока степен на неопределеност за бъдещото развитие на ситуацията с пандемията в България и света предоставя защита срещу потенциални ликвидни рискове в краткосрочен план, посочват от финансовото министерство.

От институцията добавят, че от страна на приходите се наблюдава преизпълнение на годишните разчети при повечето основни данъци, както и при приходите от социално-осигурителни вноски. Въпреки негативните ефекти на пандемията върху макроикономическите перспективи по отношение на външната и вътрешната среда и растежа, данъчните и осигурителните приходи отчитат  номинален ръст спрямо предкризисната 2019 г. от 1,5 на сто.