Проф. Кантарджиев: Сега и противогази да сложим, до 14 дни няма да имаме дори и тенденция за намаляване на случаите

Според директора на Националния център по заразни и паразитни болести причина за увеличаването на случаите е неспазването на мерките, наред с влажния въздух и застудяването

10:53 | 25 октомври 2020
Обновен: 11:47 | 25 октомври 2020
Автор: Магдалена Иванова
Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Снимка: МС
Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Снимка: МС

„Ако през септември, когато имахме едно най-слабото разпространение на коронавируса в Европа, бяха взети мерки да се носят маски на закрито, може би нещата сега нямаше да са така драстични. Едната причина за увеличаването на случаите е неспазването на мерките, а другата са влажният въздух, застудяването… Сега и противогази да сложим, до 14 дни няма да имаме дори и тенденция за намаляване на случаите“. Това коментира пред БНР проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

По думите му мерките трябва да бъдат дозирани така, че да могат да се спазват, „защото най-вредното са ненавременни и половинчати мерки“.

„Трябваше това лято да убедим хората, че спазването на мерките е в интерес на обществото и на държавата. Така можеше да съхраним икономиката, културния живот, нормалността на нашия живот. Въпреки това се появиха противоречиви и взаимоизключващи се мнения на хора, които нищо не са прочели, а казват – какви маски, защо маски. Ами цял свят носи маски… Лошото е, че незнанието и отегчението на хората бяха използвани от хора с недобри намерения, от колеги… Сега се горят маски, после ще се горят книги, едно зряло общество трябва да се въздържа от такива форми на протест“.

Проф. Кантарджиев посочи, че целта е процентно намаляване на тежките случаи и на общия брой на случаите, за да издържи системата на здравеопазването.

„При нас нещата са от пълно неглижиране до пълна паника. Трябва трезво да се преценяват нещата… Обикновено заразяванията стават на сватби, кръщенета, събиране на много хора на закрито и при високи децибели на радостта, когато се говори на високо и се пее на ухо... Следващата седмица очаквам увеличаване на случаите“.

1043 са новите случаи на коронавирус у нас за последното денонощие при направени 7094 теста. Така процентът на положителните проби достига близо 15%.

Най-много нови случаи са установени в София-град – 393, следван от Пловдив – със 76, Варна – 58 и Благоевград – 47.

Общият брой на активните случаи достига 18 246. В болница се лекуват 1976 човека, от които 138 в интензивно.