eMAG: Коронакризата увеличи три пъти броя на разплащанията с карта

Пандемията доведе до големи промени в потребителското поведение

16:32 | 30 септември 2020
Обновен: 16:39 | 30 септември 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Коронакризата увеличи три пъти броя на разплащанията с карта и именно този метод на плащане става предпочитан за клиентите. Това коментира по време на онлайн събитието Tech of Tomorrow на Investor.bg главният оперативен директор на eMAG България Стефан Коларов.

Очаквано коронакризата и фактът, че хората прекарваха повече време у дома в последните месеци, е довела до 70% ръст на продажбите на някои категории продукти, като лаптопи, смартфони и спортни стоки, спрямо година по-рано. По-слабо представяне са имали модните артикули, но в момента продажбите се връщат към нормалните си нива отпреди кризата, коментира Коларов.

Той подчерта, че пандемията е довела до големи промени в потребителското поведение, включително в избора на начини на разплащане и на доставки. Ако преди коронавируса половината от поръчките са се доставяли до офис на куриер, а останалите – до домашен или служебен адрес, то след началото на пандемията не повече от 20-30 на сто от поръчките са били насочвани към куриерски офиси. Доминиращи са станали заявките до личен адрес.

Кризата с коронавируса „обърна нова страница в онлайн продажбите на бизнеса“, коментира Стефан Коларов.

По думите му всичко това е проличало категорично в ръста на продажбите и на големия брой търговци, които са се присъединили към платформата.

Наблюдавахме какво се случва в Китай, за да се подготвим за това, което се задаваше в Европа, обясни Коларов. В резултат на това компанията взема решението да се запаси предварително с някои стоки, за да може на по-късен етап да отговори на повишеното търсене.

Тези промени са изисквали и увеличаване на броя на служителите. Коларов коментира, че eMAG е привлякла повече кадри в ключови по време на пандемията звена като логистичното и това за обслужване на клиенти, защото именно в тях на първо първо се е усетило по-голямото търсене. 

Прочетете още мнения по темата в Investor.bg.