Mинистерството на финансите се отказва да следи оборотите чрез касовите апарати

Промените за спорната Наредба Н-18 в Закона за данъка върху добавената стойност са публикувани за обществено обсъждане

17:16 | 11 септември 2020
Обновен: 18:42 | 11 септември 2020
Автор: Димитър Баларев
Mинистерството на финансите се отказва да следи оборотите чрез касовите апарати

Министерство на финансите (МФ) официално се отказва от въвеждането на новите изисквания за софтуер за управление на продажби в търговските обекти (СУПТО), наложени от наредбата за касовите апарати – спорната Наредба Н-18, съобщава Investor.bg.

МФ предлага от Закона за данъка върху добавената стойност (ЗДДС) да отпаднат всички текстове, свързани с идеята за затягане на контрола върху оборотите на търговците чрез специален софтуер за управление на продажбите. Това става ясно от публикувания за обществено обсъждане проект. 
На практика новият финансов министър Кирил Ананиев изпълнява заявката си от края на юли да отмени въведените технически и други изисквания по отношение на СУПТО с промени в Закона за ДДС.

Припомняме, че в началото на годината след сериозно обществено недоволство тогавашният финансов министър Владислав Горанов отложи с 6 месеца приемането на промените в наредбата, които трябваше да влязат в сила на 31 януари тази година. В крайна сметка срокът бе изместен до края на тази година.

Наредбата създаде сериозни проблеми на бизнеса в страната, а много компании вече инвестираха значителни средства, за да отговорят на изискванията.
Според недоволните предприемачи в Наредба Н-18 има твърде неясни и противоречиви текстове, както и казуси, които могат да доведат до различни тълкувания, а това от своя страна да доведе до създаване на условия за корупция и чиновнически произвол. Досега фирмите твърдяха, че наредбата създава допълнителна финансова тежест за легалния бизнес и най-вече за малките и средни предприятия. Ето защо се очаква, че българският бизнес ще си отдъхне след отпадането на изискванията, за които основно настояваше бившият финансов министър Владислав Горанов.

Законът за ДДС бе променян на няколко пъти тази година заради кризисното намаляване на ставките от 20 на 9 на сто за определени сектори, но в настоящото предложение за промени няма последващи корекции, въпреки че ресторантьорите настояват за спад на косвеното облагане и при поръчките за вкъщи. 

Още по темата четене на Investor.bg