България отстъпва с 10 места в глобален индекс за цените на жилищата

За шест месеца от края на миналата година до края на второто тримесечие на 2020 г. жилищата в България са поскъпнали с 2,7%

11:42 | 8 септември 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg
Снимка: Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

България е на 28-мо място сред 56 страни по ръст на цените на жилищата през второто тримесечие, сочат данни на консултантската компания Knight Frank. Това е отстъпление с десет места спрямо първите три месеца на годината, когато страната ни заемаше 18-то място в индекса.

Компанията обаче уточнява, че използва за България данни на Евростат от първото тримесечие на тази година, когато беше отчетен годишен ръст на цените на жилищата от 4,7%. Индексът на цените на жилищата на европейската статистическа служба за второто тримесечие ще бъде публикуван на 7 октомври. Националният статистически институт (НСИ) ще оповести индекса си за второто тримесечие на 23 септември.

За шест месеца от края на миналата година до края на второто тримесечие на 2020 г. жилищата в България са поскъпнали с 2,7%, а на тримесечна основа е отчетен ръст от 1,2%.

Турция оглавява индекса на Knight Frank през второто тримесечие с ръст на цените на жилищата от 25% на годишна основа, но трябва да се отбележи, че инфлацията в страната в момента е около 12%. Европейски страни заемат осем от местата в топ десет през второто тримесечие, като балтийските страни и тези от Централна и Източна Европа се представят добре.

Люксембург е на второ място с годишен скок на цените на жилищата от 13,9%, а третото място се заема от Литва с повишение от 12,4%. Жилищата са поскъпнали с двуцифрен процент и в Естония, Полша, Словакия и Украйна. А в десетката попадат още Чехия, Латвия и Хърватия.
Нова Зеландия, Германия и Южна Корея, за които първоначално се смяташе, че са се справили най-ефективно с пандемията, регистрират смесени резултати.

Повече по темата четете на Investor.bg.