Преките чуждестранни инвестиции у нас са с 33% по-малко през първото полугодие

През юни потокът е положителен и възлиза на 48,3 млн. евро

18:26 | 17 август 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка:  Alessia Pierdomenico/Bloomberg
Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Потокът на влезлите в България преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) от януари до юни излезе на плюс с 263 млн. евро, но е по-малък с 32,8% (128,3 млн. евро) на годишна база според предварителните данни на Българската народна банка. През същия период на миналата година вложенията възлязоха на 391,3 млн. евро, пише Investor.bg.

През юни потокът е положителен и възлиза на 48,3 млн. евро, като преди година пак излезе на плюс, но близо двойно - 85,1 млн. евро.

Дяловият капитал (преведени/изтеглени парични и апортни вноски на нерезиденти в/от капитала и резервите на български дружества, както и постъпления/плащания по сделки с недвижими имоти в страната) през първите шест месеца на годината е на плюс с 44 млн. евро. Той е по-голям с цели 543,9 млн. евро от този за периода от януари до юни 2019 г., който излезе на минус с 499,9 млн. евро.

В БНБ изчисляват, че нетният поток от инвестиции на чуждестранни лица в недвижими имоти през първото полугодие е положителен в размер на 0,02 млн. евро, но спадът заради короновирусната пандемия е значителен, като се има предвид, че преди година излезе на положителна територия с 3,2 млн. евро.

Още по темата прочетете в Investor.bg.